22 octombrie 2019

petronela jipa- cele mai dificile examene

Societatea contemporana impune ca o conditie de igiena si  bun simt, un examen medical general in fiecare an
La urma urmei si masinile trec - daca trec ca unele mai si pica- prin inspectii tehnice perodice.  Iar noi se presupune ca suntem ceva mai sensibili decat un conglomerat de fiare, tablarie si echipamente electronice. Pe de alta parte ne-am obisnuit cu ideea ca, si perfect sanatos daca esti si te prezinti la medic, tot iti gaseste el ceva.

In contextul unei achete despre sanatate, am susrprins o conversatie telefonica in care fica isi intreba mama cu ingrijorare: "Ti-au dat rezultatele?" Era vorba de rezultatele unui examen medical, un caz mai grav, ceva cu inima.

Primul gand a fost la examenele din studentie si la emotia asteptarii verdictului profesorului. Al doilea gand a fost ca totusi, un control al sanatatii iti da mai multe emotii decat o verificare a cunostintelor dobandite  la o anumita materie.

Sigur si sanatatea poate fi o materie, un obiect de studiu, dar daca nu este obligatoriu, cine se mai oboseste sa promoveze?

          Sanatatea si bunul simt

Asta imi aduce in minte un curs de bune maniere unde am invatat ca exista doar doua subiecte , mari si late, tabu intr-o conversatie: banii si sanatatea. Nu trebuie sa te lauzi sau sa te plangi, trebuie sa faci pur si simplu abstractie de aceste doua aspecte, oricat de preocupat ai fi de ele si oricat de pasional ti s-ar parea sa le aduci in conversatie

Si tot din acelasi cod, daca intalnesti in timpul liber- intr-o vizita, la o petrecere, la teatru- un medic, nu te apuca sa-i spui tot ce te doare, sau sa-i ceri sa ghiceasca, in functie de povestile tale, ce boala ai.

Chiar daca pentru tine este suficient de interesanta suferinta cat sa o mai si infloresti un pic, medicul este totusi in timpul lui liber. Va asculta din bun simt, dar isi va spune in sinea lui: "... daca mi-a trebuit petrecere... Nu mai bine stateam acasa singur?!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu