22 octombrie 2019

rodia tilianu- semnele luminii de la rasarit la apus

O contributie romaneasca  la aspiratia "Marii Unificari"
Semnele luminii: o abordare biofotonica a fundamenteler (meta)fizice) ale omenescului; iata titlul simbolic asociat unei cercetari romanesti de exceptie, care - povestita pe scurt in limba engleza de catre autorul ei dr. Traian D. Stanciulescu (Universitatea Al. I. Cuza Iasi)- a inceput deja sa inconjoare lumea, deocamdata in relativa tacere. pentru ca in tara putini stiu ca aceasta lucrare poate fi un capat de pod pentru una din aspiratiile majore ale fiintei umane dintotdeauna,: aceea de a apropia, a unifica prin intelegere constiinta religioasa cu cea filosofica si stiintifica.

"Marea Unificare"a constiintei umane-- fizica si metafizica,materialismul si spiritualitatea, evolutionismul si creatia- alaturate intr-o integratoare constructie intelectuala,, iata aspiratia pe care linia Aristotel- Kant a trasat-o de ata vreme, fara a o putea implini pana la capat. Se pare ca acum a sosit timpul utilizarii "hranei tari" a adultului intru intelegere, timp pe care inca apostolul Pavel il propovaduia atunci cand, aprecia ca maturizarea omului nu va inceta sa se petreaca spre a putea pricepe/ percepe si altfel; in alti termeni rationali, inclusiv- adevarurile incepatoare ale lui Hristos... credinta in Dumnezeu, invatatura despre botezuri, despre punerea mainilor, despre invierea mortilor si despre judecata vesnica" (Evrei. 5:12-14, 1-3)

Unei atari evolutii istorice a cunoasterii se subordoneaza, in fapt, devenirea oricarui cercetator, care, aparent sub semnul implinirii, se supune fara abatere unei nevazute legi: aceea de a intelege pentru a putea apropia. Tocmai spre a implini sensul acestei legi, Traian D. Stanculescu a parasit candva (in forma, nu in esenta) orizontul primei pregatiri profesionale, arhitectura, spre a putea cerceta pe indelete intelepciunea filosofica si a incerca sa raspunda la cardinala si atotprezenta intrebare:"DE CE?".

Trecand sistematic prin vamile mai vechi si mai noi ale filosofiei, cautatorul de perenitate s-a gasit astfel treptat- prin forta unor "intalniri stelare" cu semenii potriviti - spre a fi aproape in vocatia de a redescoperii lumina: savantul Paul Constantinescu, medicul Daniela M.Manu, alaturi de care , in cadrul Institutului National de Inventica din Iasi, a  intemeiat doua fundamentale perpective stiintifice (teoria fotonica a energiei/ informatiei si teoria 'laserilor biologici"), impreuna  cu  Aritia Poenaru, designer arhitect,, Remus Tanase (ANATECOR)  s-au pus bazele primelor aplicatii ale biofotonicii in sfera  optimizartii mediului de viata si terapiilor complementare.

Cu totii acestia , dar mai ales cu cei care-l asculta si sustine simbolic pretutindeni in tara sau in afara ei, prin intalniri 'de minte' dar si de inima, Traian D. Stanculescu, impartaseste nediferentiat bucuria "cunoasterii armonice" , direct prin puterea cuvantului pe care-l rosteste cu adanca implicare, sau indirect, prin intermediul cuvantului scris, aproape cu evlavie,  cuprins in  cele peste 18 carti publicate si alte publicatii

Pentru toate cele de mai sus "Signs of Light" reprezinta o implicita marturisire, rod al efortului de a pune alaturi in cadrul unei interdisciplinare constructii intelectuale, viziunea stiintei si a tehnologiei pe de o parte, a filososfiei si religiei, pe de alta parte cu scopul de a perceoe altfel relatia omului cu sine,  cu cosmosul si cu Dumnezeu si semenul sau. Avand Lumina ca numitor comun cartea este scrisa din perspectiva noii stiinte, Biofotonica, insemnand in esenta: Stiinta generarii, stocarii si eliberarii de biofotoni (bioluminiscenta, lumina vie) la nivelul sistemelor vii, in calitate de laseri biologici.
.........................................................................................................................................................
-Prof.dr.fritz Albert Popp , parintele biofotonicii, initiatorul scolii de la Kaiserlautenn/ Neuss noteaza: ..."oricine lucreaza in acest domeniu al biofotonicii ar trebui sa utilizeze cartea "Semnele Luminii" a lui Traian D. Stanculescu, pentru a avea sentimentul corect al amplitudinii acestuia camp, pentru a primi idei noi pentru aplicatii practice in multe directii..."

-dr, John Falone, filosof, scriitor si artist american, autorul cartii "Frecventa geniu" : " Cultura Romaniei este adanc cufundata in intelepciunea spirituala a timpurilor si isi va asuma fara indoiala un rol conducator in sinteza dintre spiritual si stiintific Suflete invata . precum cel pe care-l aveti, vor fi la carma acestei miscari de integrare a cuboasterii rationale cu intelepciunea, astfel incat, transcendenta omenirii din intuneciunea limitarii catre lumina adevaratei libertati sa devina posibila."

-Prof.dr. Sir Anton Jayasurya, pres Asoc. Internationale pentru Terapii Complementare din Sri lanca- Alma Ata ,i-a conferit diploma de FRCP-MA; "multumesc pentru caretea dumneavoastraeste excelenta. va vom acorda o medalie pemtru ea.

 In cazul de fata iata un vis de promovare in lume a fundamentalelor Valori Romanesti implinit: creativitate, inocenta si credinta .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu