21 octombrie 2019

dan gordin- cine iubeste si lasa ...in viata

Intreband oricare om cine a fost Noe, raspunsul va fi simplu si la obiect:
ala cu potopul.
De cele mai multe ori insa, stiinta si buna dispozitie se vor opri aici. In mintea general umana (!), totul ramane la nivelul legendelor. Inca nu ne este foarte clar cu ce tacam ar trebui preparate acestea, dar ne continuam drumul lasandu-i pe altii mai liberi decat noi sa rezolve si genul asta de belele.

In spatele unui mit sau unei legende vom gasi locul din care am plecat, explicarea propriului nostru statut ca si modalitatile pentru a deveni. La trecerea dintr-un ciclu civilizational in altul reapar sistemele prin care informatiile esentiale necesare urmatoarei etape sa fie pastrate si recunoscute.

Intrebarea noastra este: ce s-ar fi intamplat daca Noe ar fi sacrificat "inventarul"- dobitoacele care i-au fost predate in gestiune- pentru a-si intretine familia? Adios ceas desteptator natural, adios fluid alb pentru ciocolata, adios pene pentru indieni, adios seminte pentru fotbal, adios viata. Sirul este nesfarsit.

Din alt unghi, dobitoacele mai sus amintite nu sunt nu sunt deloc dobotoace. IN "Mistere nerezolvate" Frank Edwards mentioneaza -printre alte exemple- cazul unui animal (un calut) care stia mai multa aritmetica decat o parte a contemporanilor!  Pentru om un animal ori este un element dintr-o diorama, ori un hoit tocmai bun de preparat.

Ne convine sau nu tot canibalism se chiama. Valoarea nu este determinata doar prin intermediul esteticului, ci decurge si din investitia de inteligenta  acordata inteligentei animale,uneori deasupra celei lumesti. Amintesc doar capacitatile mediumnice ale unor specii destul de criptice pentru noi, cu toate ca se fac studii stiintifice in urma presupunerii existentei altor planuri.

Una peste alta, ar fi bine ca samanta Noe sa fie de gasit in orice om Nu credem -si nici nu ne putem imagina- c-ar fi posibil sa existe o planeta stearpa: nu tu arbori, nu tu flori, nu tu dobitoace. Prezenta lor nu bucura doar ochiul. Lasandu-le in viata vom putea digera in primul rand idei. Exista pe pamant haleala pentru inca 100 de miliarde de ani indiferent de nr. populatiei umane fara a atenta la viata altor bipede sau patrupede

Noe si-a respectat fisa postului: cea de a salva orice fiinta de pe corabie. Cred ca ne putem respecta si noi profesiunea de credinta; ne vom salva salvand animalele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu