22 ianuarie 2018

diferite culturi

Cultura ca substantivare a verbului este vazuta ca un dat definitiv.
Dar daca o privim prin prizma miscarii verbului , se relva caracterul dinamici lui. Orice 'cultura" se degradeaza daca nu este recultivata asa cum societatea releva prin degradarea sa.

Avem cultura cuvantului, cultura gandirii, cultura constiintei, cultura simtamintelor, cultura emotiilor , cultura senzatiilor, cultura nationala, cultura istoriei, cultura ipocriziei, cultura stiintei, cultura porumbului, etc. Ceea ce nu mai avem sunt cultivatorii. Urmasi cultivatorilor s-au pozitionat in criticii culturilor sau beneficiarii lor.  Ne dam seama ce se intampla cu literatura ca si cultura a cuvantului daca ar exista numai critici literari si  consumatori. Consumatorii culturilor revendica recultivarea. Ca orice cerere determina si satisfacerea ei; Cand cultura si-a pierdut semintele, cultivatorii mimeaza cultivarea ; iau resturi si ecouri, le prezinta ca roadele a ceea ce ei cultiva . Astfel s-a nascut cultura imposturii.

Samanta oricarei culturi este adevarul . Adevarul este creator, eliberator al potentialului.sau.
Pervertirea adevarului sau minciuna conduce la pervertirea intregii culturi. Observam cum cultura cuvantului s-a pervertit in cultivarea celor mai abjecte expresii in scrierile 'literare', in piesele de teatru, in filme, pe strada, etc, iar limbajul acestora este considerat "sincer". Sinceritatea abjectiei verbalalizate? Se cultiva abjectia emotionala, ura, gelozia, razbunarea, calomnia, detractarea, demonizarea, exaltarea satisfactiilor , etc. Care este adevarul emotiei afiului uman?

In stiinta se cultiva descoperirea de noi arme si mijloace de control, etc. Care este adevarul stiintei afiului uman? Distrugerea, controlul sau bio-logia, legea vietii? Stiinta de astazi se pune in slujba vietii sau a conditionarii ei? Cine nu respecta conditiile stiintei si nu are bani (nu se aserveste)ca  sa le satisfaca poate sa moara de frig,  foame si sete? Nu avem nevoie de asistenta sociala ci de eutanasie?. Nu acceptam mila jefuitorilor nostri ca sa-si cumpere astfel contiinta si nici din gunoaie si resturi nu ne hranim. Decaderea culturii reflecta decaderea omului?

Pervertirea adevarului ca samanta isi edifica o structura sociala fals umana,  o structura sociala conditionala care  justifica si confirma pervertirea. Aceasta evidenta releva ca  EU SUNT, nu sunt din lumea aceasta. Lumea lui Eu Sunt este nenascuta inca desi samnata ei a generat  cerurile si pamatul. Pamantul este intunecat,orbit de stralucirea minciunii, iar gandul afiului porunceste sa se faca lumina. Lumina e blanda si buna iar pamatul hranit de ea rodeste. Fericiti cei ce sant in inceput, ei cultiva adevarul fratietatii umane si renasterea afiului.

Tolerarea intolorantei este intoleranta tolerantei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu