12 martie 2015

blocaje

In virtutea inertiei ne preocupam de "cum?" in loc de "ce?"  !
"Cum" sa fac este greu sa aflu; pana incerc noianul de tehnologii care solutioneaza  aceeasi problema;  pana sa ajung la solutie ma consuma tehnologiile descoperii ei si daca trebuie s-o iau de la capat nu mai am putere la un moment dat de reluarile numerice ale cautarii; ma invartesc in cerc si ma obosesc.. Daca ma ocup de "ce?" parca solutia se releva singura si fara efort.
Este bine apreciata constienta 'intrebarii corecte" care releva precum solutiile rvelatoare nevazutele inregistrari din cunoasterile acumulate.
Ex :cand ne confruntam cu o problema imediat ne intrebam cum sa o solutionam. Intrebarea "Cum" implica cunoastere si cunoasterea tehnologie si timp de solutionare. Dar nu mai eficient ar fi sa intrebam in contextul unei probleme ,"Ce este?'  , asta genereaza , care este samnata ei? Intrebarea "Ce " releva blocajele sau piedicile din cale care genereaza stagnare si plictiseala, nervozitate si nerabdare, neputinta. Imi permit mie sa evoc cateva blocaje pe care rutina invartirii in perimetrul inchis stabilit de ele fiecaruia,  ne face sa nu le mai vedem ca blocaje ci ca natura sau fatalitate.
Primul blocaj este cel al concretei si stabilitatii, al faptei.
Am sa-l conturez descriptiv putin; putem observa ca suntem  capabili , decat in momente extrem de rare si de pericole sa ne dedicam intreaga energie unei singure fapte, actiuni punctuale, in curgerea punctualitatii evenimentelor .Observam fiecare, atunci cand facem doua sau mai multe lucruri deodata (cel putin incercam sa facem) nu reusim sa facem nici un lucru ca lumea sau complet, adica sa-l terminam trebuind sa revenim mereu pentru refacerea lui, sa-l intretinem intregindu-l. Unii afirma ca definitie pentru 'nebunie' incercarea cuiva de a face doua lucrui de odata; asculta si gandeste, munceste si gandeste, gandeste si mananca, conduce masina si vorbeste, etc. Cum sa scapam de "nebunia" asta nu da roade, a ajuns automata , dar "ce?" o genereaza  este functionala ca intrebare caci descoperim un blocaj- Frica, sau efortul supravietuirii, apararea existentei care ne conduce la pierderea ei. Inconstienta teama genereaza nerabdare si fuga,  fugind facem tot ce facem, nu avem ragaz sa facem bine.
Ultimul blocaj este cel al stapanirii propriilor fapte, a fi sursa si stapanul propriilor fapte. Descriptiv acest blocaj se releva ca "una gandim si alta facem"; 'una dorim si alta avem' etc. Energia gandului tau este blocata, accesul la energia cosmica sau a ordinii intrerupt si gandul tau nu are forta, este slab si in urma celorlalte ganduri, am pierdut complet controlul actiunilor noastre. Ce blocheaza accesul la propria energie care da forta de implinire  punctuala si completa gandului ? Atasementul de lume, pe care fiecare il cunoste daca-si raspunde sincer la intrebarea de dragul cui  face ce face ; sinceritatea poate avea mai multe niveluri de transparenta  asa ca nu va opriti la primul raspuns superficial.; cine  se minte singur este pierdut in nevoi.
Alt blocaj este blocajul  Bucuriei prin vinovatie; aceasta blocaj se refera la ceea ce nu-ti ierti tu tie,
Alt blocaj este cel al Vointei; blocajul  rusinii (mandria care este samanta ei).Inventariati-va rusinile si constientizati efectul lor pentru a va elibera vointa ; altfel neputinta si dezamagirea va va manca de vii sub protectia sperantei si disimularilor rusinii.
Alt blocaj este blocajul  simtamantului celui mai inalt si ravnit a fi trait, iubirea regina inimilor. "Ce" va blocheaza inima sa se exprime si sa preia locul sau de leader in existenta? Durerea este istorica, sau umbra care ne insoteste, dragonul inconstientului,  sirul istoric piramidal in al carui varf suntem fiecare, Durerea produsa de noi in lume este durea fiecaruia in parte si trebuie s-o abandonam trecutului ca nu  sunntem sisifi, sa nu mai hranim umbra durerii.imbogatind-o si cu a noastra.
Alt blocaj este cel al Transparentei sau Adevarului.; recunoastem cu usurinta ca "mintim de ingheata apele sau sentimentele, inima"? Nu este mai simplu nu stiu, nu vreau, nu pur si simplu? Dar blocajul se refera in special la "mincniunile cu care ne mintim pe noi insine' justificarile personale.Observam cat de greu este sa facem un expozeu verbal in fata unui public, sa ne exprimam public adevarul simtamintelor si trairilor, al credintelor si  valorilor individuale? lasitatea ne face sa ne refugiem in stereotipuri verbale si generalizari conceptuale cum ar fi cele religioase sau "europene' oficializate si la moda? Minciuna este blocajul propriului sunet launtric SOHAM, sau al propriei respiratii si ne sufoca spiritul., pe cel care ne respira.
Alt blocaj este cel al Intelegerii, al claritatii interioare si a percetiei inteligente. Se spune ca auzi dar nu pricepi, ca pricepi dar nu practici,etc. Nivelul de pricepere este limita facerilor fiecaruia ; nimeni nu a priceput ceva daca nu poate sa faca fara efort ceea ce sustine ca a priceput. Cat de mare este blocada perceptiei inteligente care este impulsul oricaror actiuni, din moment ce ne rezumam la ce facem ca pricepere din complexitatea  potentialului  fiecaruia ?. Ceea ce blocheaza intelegerea fiecaruia este ceea ce denumim  iluzie sau viziune falsa, neconforma cu natura lucrurilor. Nu insist pe aceasta tema pentru ca am mai dezbatut-o ca sa-i sara fulgii; iluzia separarii, fragmentarii gandirii, ignorarea perceptiei continatorului, a plenitudinii si frumusetii existentei.  Iluzia a produs grijile si razboaiele, munca si hotia, etc,.a produs interpretarea sau ipocrizia si premeditarea sau anihilarea comunicarii interpersonale , inutilitatea secretelor, ascunderea sau reprimarea oricaror valori umane si universale. Dar,  daca este lumina constieintei circumstantei, va iesi la iveala, iar daca nu e, este bezna sub cea mai frumoasa dintre stele, Soarele. launtric

Obs.
Aceste blocaje date la o parte prin golirea rucsacului, sau pierdute pe drum, deschide noi orizonturi spre care fiecare este liber sa-si aleaga drumul, daca nu vede orizontul ca vis in care deja traieste. Arta sau jocul vietii este arta  de a transforma visele in realitate si realitatea in vise; cand un vis se implineste prin aceasta arta  invatam, arta  transformarii visarii; nu visul mai este important ,ci doar Arta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu