06 ianuarie 2018

mecanisme

Nu voi aborda latura tehnologica a mecanismelor ci cea psihologica; inginerii psihologice.
Bazic  si constrangator mecanism psihologic este : "Plata (meritului sau efortului) cat mai tarzie si pedeapsa imediata". Ne-am obisnuit cu intarzierea platilor , cu reprimarea si pedepsirea rapida a abaterilor de la reguli. Evitarea pedepselor doar prin inselarea regulilor se poate  si  inseamna coruptie. Acceptarea lor inseamna blocaj. Oricum faci bine nu este.  Infloritoare sunt activitatile care reusesc sa insele regulile fara sa fie prinse; "hotul neprins negustor cinstit de chiama"  Cei constransi folosesc si ei mecanismul intarzierii pedepselor asemenea celor care constrang prin intarzierea platilor. Intre aceste variante extreme sunt multiple  adaptari  ca diversificare a reactiei  la constrangeri.

Plata inaintea meritului sau efortului lucrativ obiectivat releva o intelere de tip coruptie sau impartire ilicta a rezultatelor financiare inca nemotivate lucrativ.   Este paradoxul sistemului care pune resursele financiare inaintea proiectelor si actiunilor lucrative. Fara intarzierea platilor nu este masa monetara de manevra  si fara intarzierea pedepselor nu este libertate de actiune. Practic platile intarziate conduc la a folosi banii altora in scopul conditionarii activitatii lor. Practic cu banii nostri meritati prin efort depus deja, ni se conditioneaza activitatea, asteptandu-i. Aceasta situatie ne constrange la a imprumuta, imprumutul este  echivalent cu modelarea  constrangatoare a viitorului. Nu putem iesi din acest cerc vicios. Daca cresc veniturile cresc preturile in asa fel incat sa nu poti acumula resursa financiare care sa determine o libertate relativa de initiativa si facere necontrolata social sau sub control subiectiv liber.

. Intarzierea platilor genereaza o continua asteptare sau dependenta de aservirea lucrativa. Pedeapsa imediata determina constrangerea de a nu iesi din rand, de a accepta inregimentarea . Efectul psihologic al acestui meanism il cunoaste fiecare , stresul din ce in ce mai acut ,  melancolii, nevroze, deviatii psihice si comportamentale cu care justificam nevoia inregimentarii.
Nu intru in dedesubturile acestui mecanism pe care ignoram ca facatura cuiva si-l consideram natural. Doar efectele functionarii lui sociale sunt evidente si  le reflectam ca produse psihologice ale mecanismului corporalizat social prin rutina lui. "Tradare, tradare dar sa stim si noi" Aspiratia libertatii si refuzul oricaror constrangeri existentiale genereaza orice reactie la ingradire, iar reactiile sunt antisociale cand societatea este antiumana si reactiile poarta amprenta irationalitatii solutiilor lor. Inteligenta raspunsului la constrangeri nu le ignora, nici nu le contesta, nici nu lupta impotriva lor ci le foloseste ca reperele a cum nu trebuie . Aceste raspunsuri te izoleaza de restul repondentilor si nu ne mai mira curentul psihologic din omenire de retragere   in natura care nu trebuie confundata cu salbaticia sau primitivismul, cu izolarea,  de inmugurire a unor microcomunitati structurate pe alte conceptii si viziuni lucrative si relationale., care traiesc la granita dintre nou si vechi cu privirea spre inoire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu