25 martie 2010

a cere si a promite responsabil

"A cere nu inseamna a impune sau a obliga. Este exprimarea prieteniei in constienta faptului ca ti se cere in reciprocitate. Prin cerere, angajam timpul si prezenta unui prieten, ca atare o cerere responsabila trebuie sa precizeze clar timpul pe care-l implica satisfacerea ei si foarte concis continutul cererii, fara justificari inutile. Daca o cerere este vaga,...


...pe o perioada nedeterminata, nu mai este o cerere ci o incercare de a-l supune si conditiona pe cel care eventual promite. O astfel de cerere da nastere la eterne reprosuri si justificari si impieteaza libertatea celuilalt. Nu sunt cereri acele apeluri la incredere, dragoste si moralitate, etc, ci instrumente ale manipularii emotionale. Cererea nu este un mijloc de a scoate castanele din foc cu mainile celorlalti sau de a ne conserva lenevia. Cererea responsabila are un continut clar, obiectual si termen precis.
O promisiune responsabila nu se face niciodata din obligatie sau datorie, din constienta de supus sau subaltern. O promisiune responsabila este un dar si un angajament individaul liber, nu din dorinta de a face pe placul celui care cere, ci din respect si prietenie. Este libertatea ta de a oferi din timpul si perezenta ta, precum si din resursele tale, prietenului tau. O astfel de promisiune este strans legata de integritate. O promisiune responsabila este integra, pornita din propria disponibilitate fata de necesarul aproapelui tau. O promisiune stoarsa in urma rugamintilor,  justificarilor sau santajelor sentimentale, nu este decat manifestarea slabiciunii si a lipsei de bun simt. Cea mai mare putere este de a spune nu, dar intre putere si slabiciune alegem calea integritatii si libertatea prieteniei."

2 comentarii:

  1. Nu cereti si vi se va da. Cereti si nu vi se va da.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca postiti,face-ti rau voua insiva,
    Daca va rugati,va condamnati,
    Daca da-ti de pomana, face-ti rau spiritului vostru,...
    (cine aude,sa ia aminte,sa discearna semnificatiile)

    RăspundețiȘtergere