19 octombrie 2018

faptele transced totul

Nu cred ca exista ceva mai usor pentru un om decat sa faptuiasca
 Dar datorita usurintei cu care faptuim, faptele nu au valoare pentru noi, Am fost conditionati sa credem ca numai ce se obtine greu si prin efort are valoare. Dar oricat de greu si oricat efort implica orice realizare este o succesiune de fapte al carui efort pare inexistent, iar oboseala se naste din ignorarea faptelor.  Fapta insasi este realizarea  bazica a spiritului uman. Ce este fapta? Evidentele releva ca este un acord fara opozitie individual sau colectiv. Evidenta  ca existam este o fapta pentru care nu am depus vreun efort, "cea mai usoara" fapta a fiecaruia ; existenta este cel mai simplu lucru pentru om; cat de usor manipulam la nesfarsit aceeasi cunoastere a negarii sau acceptarii, a reactiei la tot ce vine spre noi fara discernamant? Este atat de simplu si usor incat nu are nici o valoare pentru individ. Radiind atitudinea respingerii/ acceptarii, ne autodefinim intalectual, eu sunt asta si nu sunt cealalta. tot ce acceptam ca ne defineste se releva la un moment dat ca  insatisfacator si negam insasi acceptarile noastre corporalizate prin repetitia miscarii, reverberatiei  lor pin gandire si ramanem fara repere. Fapta de a fi om transcede orice reprezentare culturala, istorica sau religioasa. Dar se pare ca nu ne este indeajuns! Nu are nici o importanta daca ai in fata un om daca el nu trece prin filtrul propriilor interese in raport cu el chiar daca este din aceeasi familie, etnie, cultura sau religie; mai important este daca este sexos, medic sau sef undeva, daca ne poate satisface vreo cerinta sau exigenta sau daca invidiem statutul sau in societate sau constiinta. Orice reactie/actiune individuala in raport cu omul are caracter superficial, de suprfata, fara sa atinga vreo profunzime care sa implice fapta om. Astfel omul constient realizeaza ca nimic din ceea ce se petrece la nivelurile relatiilor superficiale ale teatrului social nu-l implica si afecteaza in vreun fel daca si numai daca nu uita de sine prin a-si asuma identitati formale aparandu-le, sau false responsabilitati invinovatindu-se.  Din infinit si mai departe vine in existenta omul  ridicandu-se prin fapta de a fi, centrul fiintei sale. Radiatia universului OM este unica si neasemanatoare celorlalte radiatii care-l urmeaza si asculta sau copiaza. Apa isi schimba structura cristalelor si memoreaza orice schimbare doar ascultand muzica cuvantului omenesc, Inteligenta oricarei structuri naturale relevata de stiinta arata ca teraformarea este activitatea bazica a omului care-si creeaza si sustine propriul mediu existential in armonie cu sinele sau universal, sinele de sine statator.

 Mintea este Continatorul,sau  ceea ce denumim "totul",  "spiritul",  si este modelata si remodelata de inteligenta om, energia sa . Privind in oglinda deformata a deformarilor corporale, senzoriale,  puteti contesta , nega si contraargumenta ; insa ce realizarti prin asta, o existenta proprie mai buna , inflorirea fiintei voastre? Noi gandim despre lume asa cum gandim pentru ca asa este lumea sau lumea este asa pentru ca asa o gandim noi? Celebrul paradox al oului si al gainii, insa care din variante ati alege: sa depindeti de cum este gandita lumea sau de propria gandire, de cum o ganditi voi? Gandul este radiatia constiintei si prima fapta care reflecta simtamantul celui viu. Firesc este sa alegeti libertatea gandului propriu desi este o indrazneala de neiertat pentru tiranul nevazut, nerecunoascut din fiecare, asa zisa modestie, umilinta care mascheaza, ascunde si justifica  obedienta  orgoliului nemasurat al mediocritatii, haloul de umbre, inchipuiri si resentimente care incetoseaza si diminueaza in perceptie radiatia om.  Aparand suprematia unui dumnezeu inchiput, condamnam fiul dumnezeului celui viu.  Asta este fapta orgoliului, plansul de mila ,ivorul conceptiei respective. Imboldul pamantului , creatorul si protectorul a tot ce este in plenitudinea plantara este tiranic , Marele Tiran care face ca natura sa nu poate fi distrusa si se autoreglezaza.; tirania ca si consideratie  exterioara  dispare cand privim actiunea sa care ne slujeste sinele, prin care renastem precum Pheonix din poveste. Indivizii incearca sa exprime  fara discernamant atitudinea Imboldului planetar si se comporta ca tiranii de opereta in domenii lipsite de orice relevanta pentru ceea ce denumim civilizatie umana.

Indiferent care este fapta , ea isi modeleaza propria lume asemenea ei ca miscare, dar in diverse forme ale miscarii. Exista miriade de lumi, unele de neimaginat,  doar una singura este creata, gandita. Celelalte sunt doar adaptari asemenea compilatiilor din lucrarile de doctorat, nu au original nimic in ele . Constiinta unicitatii, a Unicului si reverberatiilor sale ne protejeaza de rataciri, firesti in atari conditii,  prin lumile umbre ale originalului care de multe ori sunt seducatoare asemenea unei flori carnivore. Lumea confortului si comoditatii este carnivora;  isi bate joc de carne imultindu-i continutul de grasimi, zaharuri, hormoni si excitanti dupa gustul sau.  Lumea  nedemnitatii si neputintei este omnivora. Lumea suferintei si slabiciunilor este inselatoare , te consuma si te face sa crezi ca faci un bine, ca ajuti omenirea, ca esti erou; mori fericit in amagirea propriei jertfe. Orice fapta transcede "totul' sau "mintea" continatorul intregii cunoasteri sau ratiuni existentiale universale si poate genera impresii si utopii irationale, antiexistentiale spre stupefactia privitorului. Agreez expresia de "noaptea mintii" desi improprie, pe care unii analisti o folosesc cand dezbat incredibila nonsalanta cu care unii politicieni considera idioti sau prosti pe toti ceilalti indopandu-i cu fabulatiile lor pe post de argumente ale realului, creazandu-se creatori prin puterea cuvantului lor. Constiinta Unicului ne salveaza de autoinchipurile penibilitatilor credulilor - Creatia este subconstienta nu opera vreunui doritor de a crea ci este opera Unicului si transcede la randul ei "totul" Realizez ca este complet neexplicita fraza de mai inainte si ca fiecare este chemat sa o traiasca pentru intelegere si reverberarea trairiilor sale unice..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu