30 martie 2011

confuzii

Se confundă pedeapsa cu corecţia. Nici o pedeapsă nu a corectat ceva. A ascuns şi amplificat ceea ce era de corectat. Comportamentul necesar a fi corectat a explodat când te aştepţi mai puţin s-o facă.
 Cei care susţin că pământul este o scoală de corecţie spirituală, sau o închisoare corecţională, se înşeală. Spiritul inteligenţei nu este stupid să nu înţeleagă faptul că recluziunea sau pedeapsa nu corectează ceva. Percepţia clară, claritatea interioară a atenţiei neselective, înţelegerea sursei şi consecinţelor comportamentelor deviante face ca ele să înceteze. Nu mai sunt ascunse de teama pedepsei. Se confundă dragostea cu dependenţa psihologică, cu ataşamentul. Dragostea eliberează sau creează un spaţiu de libertate. Nu leagă pe nimeni de nevoi sau datorii comerciale în plan emoţional sau senzorial, cu atât mai puţin în planul mental. Este o dezbatere interesantă pe tema: o relaţie îndelungată duce la îngrăşarea partenerilor sau cel puţin al unuia. Confuzia la care făceam referire determină un comportament deviant în relaţia numită “de dragoste” dar care în fapt nu are nici o legătură cu ea. Cei doi legaţi de dorinţe şi nevoi pe care celălalt conform tradiţie este dator să i le satisfacă, sunt într-un conţinu război pentru supremaţie: cine hotărăşte, cine are dreptate, cine cedează, cine s-a achitat de datorii mai bine, etc, etc. Sunt ca închişi într-o sferă în care se luptă pentru spaţiu şi dominaţie. Nu există nici armistiţiu, nici renunţare. Lupta din pat pentru satisfacţie amplifică frustrările după încetarea ei. Rămâne plăcerea mâncării care nu este condiţionată ci stimulată de reclame. Comportamentul deviant din relaţie în lipsa dragostei. consumă relaţia ca şi mâncarea. Celor ce caută satisfacţie le este complet străină dragostea. Satisfacţia este orbire şi cei care o confundă cu dragostea spun că dragostea este oarbă. Cei care o traiesc spun că luminează! Se confundă psihicul cu sufletul, proprietatea cu comunitatea, gândirea cu spiritul, informaţia cu inteligenţa, formarea cu educaţia, identitatea cu Sinele, conflictul cu existenţa, concurenţa cu evoluţia, îndemânarea cu creativitatea, opinia cu adevărul, istoria cu realitatea, trecutul cu prezentul, vinovăţia cu divinitatea, teama cu fatalitatea, ascultarea cu obedienţa, comunicarea cu manipularea, corpul cu stările emoţionale şi timpul, eu cu persoana, persoana cu individualitatea, fragmentele cu întregul, plenitudinea cu suma, acumularea cu realizarea, prietenia cu interesul, aroganţa cu valoarea, violenţa cu puterea, cruzimea cu raţiunea, voinţa cu nevoia, atenţia cu concentrarea, bunul plac cu libertatea, obligaţia cu responsabilitatea, condiţiile cu obiectivul, interesul cu legicul, opusul cu soluţia, reproşurile cu sinceritatea, asemănătorul cu acelaşi, diferitul cu ciudatul, dreptul cu superioritatea, ceea ce ai cu ceea ce esti, etc, etc.Comentati va rog si completati lista.

3 comentarii:

  1. Cei doi legaţi de dorinţe şi nevoi pe care celălalt conform tradiţie este dator să i le satisfacă, sunt într-un conţinu război pentru supremaţie:

    sau cine a facut mai mult "bine" si cine este cel mai bun in a face bine.


    Se mai confunda,
    alegerea cu decizia
    teama cu a fi precaut

    RăspundețiȘtergere
  2. Se mai confunda controlul inchisorii cu libertatea, ideologia cu cunoasterea, credinta cu increderea, cruzimea cu iubirea, sclavia cunostintelor cu cunoasterea posibilitatilor, izolarea cu iubirea de sine, tristetea cu fericirea, animalul cu omul, gandirea cu mintea, invinovatirea cu recunoasterea, varsta cu tineretea, exagerarea cu claritatea, meditatia cu actiunea, vederea cu perceptia, masochismul si impunerea cu vointa divina, a face sex cu a face dragoste, durerea prostiei cu chinurile adevarului (pleonasm), iadul cu pamantul, minciuna cu adevarul, interpretarea cu perceptia, joaca cu iresponsabilitatea, cu seriozitatea cu responsabilitatea, resemnarea cu pacea, acceptarea cu intelegerea..

    RăspundețiȘtergere