20 iulie 2010

"ceea ce avem"- c. ex. repere I

Primul reper: Cand nu mă doreşti, dar îţi sunt necesar, eu sunt cu tine; când mă doreşti dar nu îţi sunt necesar, eşti singur.
Recapitulare. Am determinat în explorarea noastră:
- un sector din câmpul a “ceea ce avem” şi care “ne susţine” (conştiinţa raţiunii sale) şi anume, ceea ce avem “aşa cum este”;
- o linie de start a explorării, adică, de unde începe ceea ce avem, într-o percepţie bazică, accesibilă tuturor;
- elemental dinamic care determină aspectul curgător, fluid (nestatic) al procesului, “cel ce are”, cu cele două aspecte percepute, originalul (cel ce este) şi umbra sa, (proiecţia sa în memoria înconjurătorului care percepe).
Să vedem acum semnele de pe traseul curgerii, fluxului acestui proces “a ceea ce avem”, determinat de mişcarea “celui ce are”, mişcarea în fluxul procesului pe care îl determină în conştiinţă a ceea ce este, a existenţei privită ca întreg , cu care este în armonie.Relevant în început ca prim reper , este conştiinţa dinamică a necesităţii : “ când Nu mă doreşti, dar îţi sunt necesar, eu sunt cu tine; când mă doreşti, dar nu-ţi sunt necesar , eşti singur”. Când acesta conştiinţa (înţelegere, lumină) lipseşte (adică este întuneric în camera memoriei, amintirilor din sectorul respectiv), este înlocuită cu un concept: conceptul “nevoie”, un concept de factură psihologică născut din teamă de lipsă (din moment ce în magazia întunecată a memoriei nu percepem ce avem). Acest concept al nevoii, născut din lipsa percepţiei a ceea ce avem, este în fapt şi de drept, o închipuire, dăm chip la ceea ce ni s-a spus că ar trebui să avem, sau că nu avem. “Cel care are”, ca original, este conştiinţa necesităţii dinamice a lui avea, luminat în sectorul lui “a avea”; Umbra “celui care are”, adică "reflexia să"(urma sa) în memoria înconjurătorului care percepe, este conceptul nevoii. Acest concept este static, nemişcat, neschimbător. Aparenta sa mişcare este o impresie, creată de faptul că umbra, reflectă mişcarea, (fără să se mişte), în cazul nostru, mişcarea reală a conştiinţei necesităţii lui “a avea”. Această conştiinţă este conştiinţa dinamici mereu noi, sau inovatoare, este dinamica procesului “a avea” în însăşi natura sa; adică raţiunea existenţei sale. Raţiunea existenţei acestei “lumini”, conştiinţa necesităţii dinamice, este însăşi regenerarea, înnoirea, vindecarea, procesul viu, fluid, al verbului cosmic (al ordinii primordiale), "a avea".
{Sigur aceste exprimări lingvistice, descriptive, par greu de urmărit şi înţeles atunci când suntem “în nevoie”, în umbră a ceea ce este “a avea”. Rugămintea mea de prieten, este aceea de a nu trece cu superficialitate, peste; nici să acceptaţi “pe de rost” ca pe o poezie; ci să meditaţi, să exploraţi , să verificaţi, să scormoniţi, până aveţi propria descoperire sau relevare a faptului ca existent, sau nu. Orice fapt, există independent de credinţele sau acceptările noastre, sau nu; sunt făcături ale acestor credinţe acceptate. A percepe dincolo de credinţe, nu este uşor. Credinţele sunt structuri statice (imagistice, ideatice, emoţionale) mereu la fel, iar domeniul existenţei lor este extrem de limitat (subţire ca un văl) şi superficial, la suprafaţa faptului real, pe care îl îmbracă şi ascunde în acelaşi timp, (ca pe voi un costum de carnaval). A vedea “faptul” înseamnă, să dăm jos costumul. Sigur , ce este sub costum poate fi surprinzător, complet diferit de ceea ce costumul “sugera” că este.( de regulă, “pe dos”).}
După această lungă paranteza, să traducem reperul cu care am deschis acest articol, adică să-l dezvoltăm, să-l desfăşurăm. Primul ghem: "când nu mă doreşti" .Conştiinţa mişcării lui “a avea” ne spune că, începutul lui, nu este în câmpul dorinţei, nu se naşte din dorinţa. Deci , dacă ne interesează să descoperim de "unde se naşte a avea", haideţi să descoperim “ce nu dorim?”, ca să delimităm teritoriul, câmpul unde găsim rădăcina respectivă, să căutăm unde se găseşte. Pentru că articolele pe care le scriu, nu sunt scrise pentru lume, nici pentru "toată lumea", nici pentru îngrăşarea orgoliului de a ştii că să memoraţi, Nici ca să mă afirm sau să demonstrez ceva, ci pentru cei vii care nu vor să risipească ceea ce sunt, aştept în comentarii răspunsurile voastre, a celor ce aveţi urechi şi ochi pe care-i preţuiţi mai mult decât pe calculatoarele şi cantitatea de informaţii şi programe din calculatoarele voastre, mai mult decât mărimea şi performanţele maşinii proprii, pentru cei inocenţi care au, copiii care explorează universul a ceea ce au, să-mi împărtăşiţi şi mie din răspunsurile voastre la această întrebare. Astfel , mergem împreună şi nu urmaţi pe cineva, din simplul motiv că mie, Stan Păţitul, mi-e pur şi simplu greaţă, de urme şi urmăritori; în schimb, îmi sunt foarte dragi, coechipierii, cei egali cu ei înşişi.

19 comentarii:

  1. Va invit sa coborati in teren din tribune!

    RăspundețiȘtergere
  2. In ordinea in care ma amuza si intristeaza in acelasi timp (tragi-comica): am o camera intr-un fost bloc de nefamilisti (pe post de locuinta), am un job de "sobolan de birou" (pe post de sursa de venit), am f. putini prieteni (pe post de viata sociala), am o masina mai batraioara -da pe care o iubesc- (pe post de mijloc de transport), am o prietena (pe post de partenera), am o lombo-sciatica (pe post de probleme de sanatate), am o alimentatie preparata termic dar fara carne (pe post de hrana vie- "mancarea care rade"), am o tinere de minte scurta (pe post de memorie)

    GyL

    RăspundețiȘtergere
  3. In concluzie, tot ce nu doresti, ai! Si este firesc sa doresti ceea ce nu ai. Intrebarea este (pentru continuarea explorarii) : Ce nu dorim? Raspunsul la aceasta intrebare este relevant in contextul a ceea ce exploram.,domeniul lui "ceea ce avem". Ceea ce avem cunoastem, dar care este sursa a ceea ce avem, nu cunoastem, exploram pentru a descoperi. Deci , ce nu dorim???

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceva imi scapa. Nu inteleg la ce se refera "Ce nu doresc ?" La ce mod? La modul: nu-mi doresc dar mi se intampla? La modul: nu-mi doresc si nu mi se intampla?

    Ah, explorarea asta imi da dureri de cap.
    Aha, uite: nu doresc ca explorarea sa-mi dea dureri de cap, dar dandu-mi dureri de cap ma impulsioneaza sa vad ce anume imi da durerile. Ha, ce chestie, deci nu doresc DURERE.
    Durerea de cap apare din faptul ca consider ca nu inteleg la ce te referi cu "ce nu dorim?" si din faptul ca caut sa raspund la modul cat mai sincer dar si destept. Dar eu pot fi doar sincer (uneori fac si pe desteptul). Si atunci ce nu doresc? Momentan asta e raspunsul (si inglobeaza toate celelalte variante de raspuns): NU DORESC DURERE!

    GyL

    RăspundețiȘtergere
  5. Lupta cu durerea, respingerea ei, te pune in transeul cu o camera pe post de locuinta, etc.,...,pe post de memorie!

    RăspundețiȘtergere
  6. pentru persoana care a scris la 24 iulie 2010, 18:42:



    GyL

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru persoana care a scris la 24 iulie 2010, 18:42:

    haideti sa descoperim “ce nu dorim?”... astept in comentarii raspunsurile voastre


    GyL

    RăspundețiȘtergere
  8. Dorim ceea ce nu avem si credem ca ne este folositor.
    Avem o sticla de apa de plata in frigider, cumparata cu o zi in urma, insa dorim o sticla cu apa minerala, pe care nu o avem in frigider, crezand ca niste bule ne-ar satisface mai bine setea.
    Insa este doar o credinta.
    Apa am cumparat-o din perceptia a ceea ce avem(de cumparat).
    Apare dorinta de satisfacere emotionala ce vine din perceperea dar nefolosirea a ceea ce avem. Astfel are loc imbatarea cu gandul ca avem, iar "ceea ce avem nevoie, este altceva, mai bun, mai presus, mai departe, mai... decat ceea ce avem deja. "
    Astfel apare iluzia cautarii a ceea ce este deja la locul sau. De aceea noi nu cautam ceea ce ne este de folos. Cautam ceea ce nu ne este de folos. Cautam un lucru total diferit de cel care ne este folositor, deoarece insasi cautarea a luat nastere din vederea lucrului care ne este folositor si crearea altui lucru - nefolositor (imaginar, ideatic, fabulos, intr-un viitor utopic) - care aparent, este mai bun decat acesta, mai folositor decat cel folositor, mai extraordinar, mai .. etc.
    Aceasta creatie a ceea nu ne este folositor poate lua nastere doar avand si vazand baza, radacina, a ceea ce avem.
    Insa daca vedem baza, ceea ce avem, haidem sa ne bucuram de ea.

    Haidem sa extindem orizonturile a ceea ce avem, a bazei noastre, Creand ceea ce este folositor noua din ceea ce avem.


    Exemplu:
    Avem o gradina cu flori.
    Avem o stropitoare umpluta cu apa.
    Ce udam, florile, sau trotuarul din fata casei?

    Haidem sa ne crestem gradinile si sa impartasim frumusetea lor. Haideti sa folosim trotuarul, ca sa ne vizitam si sa ne impartasim frumusetea gradinii.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru Cristi:
    Haideti sa descoperim ce nu ''dorim?''...astept in comentarii raspunsurile voastre

    GyL

    RăspundețiȘtergere
  10. Evident ca nu dorim ceea ce avem deja. In rest, ca nu dorim de exemplu sa ne fie rau este sinonim cu " dorim sa ne fie bine", deci nu cred ca ar mai fi ceva de inclus in categoria " ce nu dorim".

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru Mari:
    Deci, daca ne intereseaza sa descoperim de ''unde se naste a avea'', haideti sa descoperim ''ce nu dorim?'', ca sa delimitam teritoriul, campul unde gasim radacina respectiva, sa cautam unde se gaseste.

    GyL

    RăspundețiȘtergere
  12. f.bine Gyl; asta e subiectul in propozitie. Nu doresc boala.

    RăspundețiȘtergere
  13. Trecand peste prea multe detalii si uitandu-ma la ce ma impulsioneaza de fapt raspunzand la aceasta postare.. vad ca:

    Nu imi doresc sa fiu exclus

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu inteleg de trebuie sa plecam de la "ce nu dorim?" ca sa descoperim "ceea ce avem", mi se pare pe dos. Ceea ce avem nu ne mai dorim, iar sursa a ceea ce avem suntem noi. Daca voi vorbiti despre altceva, va rog sa-mi traduceti si mie, ca eu nu pricep.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cautam "sursa" ceea ce avem si am ajuns la intrebarea "ce nu dorim?" si raspundem la intrebare; atata tot; nu este greu?!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ceea ce am, sunt. Ceea ce nu am, nu sunt. Ceea ce nu am, doresc. Ceea ce doresc, am (dorind, creez, prin creatie, am). Am, ceea ce nu doresc.

    Nu imi doresc evadare. Am evadare (experienta evadarii). Imi doresc ceea ce nu am (opusul evadarii). Ceea ce nu am, nu sunt, dar pot fi. Ceea ce pot fi, nu am, dar imi doresc.

    RăspundețiȘtergere
  17. Toate dorintele mele sunt indeplinite, acum si pemtru totdeauna. Dorinta nu este creatie ci inconstienta

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu pot dori ceva ce nu exista, iar daca exista, este creat, sau facut deja. Dorinta nu poate crea, este inconstienta de creatie. Lupta dintre dorinta inconstienta, prin natura ei si mintea constienta, prin natura ei, este sursa distrugerilor de orice fel ale creatiei. Cand dorinta invinge in acesta lupta, constienta "moare", inconstienta "invinge" A invins inconstienta dupa cum se pare iar universalul moare.Asistam neputinciosi la "moartea" a tot ce este universal, lucru care se intampla acum fara sa fim constienti de asta.Odata cu terminarea procesului, intunericul este total. Daca nu va convine asta, nu mai justificati si exaltati dorinta.Este o minciuna sfruntata ca a dori inseamna a crea, o minciuna vinovata, intentionata.Nu credeti ca stiti, explorati ce stiti, si descoperiti falsul informational in care suntem blocati, fecale informationale, hrana trecutului.

    RăspundețiȘtergere