24 iulie 2010

observatii

Am demarat la cererea voastra o explorare impreuna a unui domeniu al existentei. Observati ca daca cititi ultima postare nu intelegeti mare lucru fara parcurgerea celor anterioare. Este firesc,
pentru cei ce au ponit in explorare (chiar daca deocamdata, doar asista , pt ca nu am primit raspunsuri particulare provocarilor explorarii noastre). Dar nu poti beneficia de rezultatele unei explorari,  atasandu-te ei pe parcurs, asta pentru ca lasam curat in spatele nostru, asa cum am gasit, necunoscut, virgin. nu afectam locul explorat asa cum este el. Nu ma acuzati de neintelegere, sau pentru dificultatea explorarii, daca nu ar fi dificila, de ce am mai explora? Existenta nu e gratis desi nu-ti da nimeni bani pe ea. Cum ar fi sa fim platiti, pentru ca existam  pur si simplu? Chestia aia cu "te iubesc pentru ca existi" (individualul) se reflecta concret in "te platesc pentru ca existi"( socialul), altfel ramane doar o "chestie". Sentimentul urmat de fapt este actiune, un intreg: in spirit si in materie, fiul materiei ,  din uniunea spiritului cu materia. Socialul este oglinda adevarului asa cum il facem noi, a ceea ce noi suntem, nu va lasati pacaliti de justificarile si teoriile "oglindirii inverse", antisimetrice. Antisimetria este o facatura a noastra care functioneaza doar in tehnologie, in arhitectura, etc, nu are ce cauta in constiinta. Intr-o societate umana constienta de ceea ce este, nu trebuie sa platesti ca sa existi. Atunci, noi unde suntem prin prisma acestui criteriu uman? Atunci, noi ne amagim ca suntem oameni umani!? Este obligatoriu sa ne complacem in aceste amagiri, sau sa exprimam umanul?! Acesta este axioma, samanta , proiectul "iubesc deci exist"-pentru Venus Romania, si primul sau proiect "Locul de retragere", concretizarea unei celule sociale a umanului.
Alta observatie, ar fi aceea legata de tema abordata in articole. Temele "dependentelor psihologice", ale surogatelor "pe post" de dragoste, suscita ample comentarii, dar dandu-le prea multa atentie ,le amplificam. Din punctul de vedere al exprimarii vazute ca actiune creatoare relevam falsul acestor surogate ca solutii pentru dragoste si mergem mai departe, dand atentie a ceea ce dragostea este. Justificand si explicand aceste surogate, inseamna ca nu le-am vazut limpede ca ceea ce ele sunt: "decat de loc dragoste, e bun si un surogat, o inchipuire a ceea ce dragostea este". Dar acest " decat de loc', nu rezolva problema lipsei cu care ne confruntam, ci doar adevarul  a ceea ce este "lipsa", un surogat, o inchipuire.Priviti dragostea in locul surogatelor si ve-ti vedea numai dragoste , chiar daca manifestarile ei, par de neinteles, le vom intelege.
Temele conversatiilor care implica angajament individual va "lasa reci", cum se spune si este firesc cand suntem invatati sa luam de-a gata, sa ni se dea, sa ni se spuna.Dar aceasta atitudine ne duce unde suntem deja, batem pasul pe loc, in rutina care ne omoara. Pana in momentul in care te angajezi cu adevarat, exista ezitare, totdeauna ineficienta si sansa de a da inapoi. Adevarul e l e m e n t a r,  a carui ignorare ucide nenumarate planuri splendide, este acela ca, din clipa in care te angajezi personal cu adevarat, prezentul, sau providenta, se misca si ea; nenumarate lucruri se intampla pentru a te ajuta, care altminteri nu s-ar fi intamplat niciodata, la care nimenii nu ar fi visat vreodata. Indrazneala este sfarsitul fricii de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu