13 martie 2019

busola morala

Nu lasa ca proiectele altora sa-ti inrobeasca viata.
Suntem atacati permanent si sub influenta nevoilor psihologice si trebuintelor materiale. Situatia se releva consecinta marketing-ului consumismului. Consumul psihologic de nevoi ale afirmarii si dominatiei personale al mintii hipnotice se reflecta in consumul substantial al mediului inconjurator considerat "mancare".

Definitia saraciei este falsa si acest cuvant ar trebui redefinit ca si continutst al semnificatiilor lui.

Gandirea fragmentata compara si prin comparatii isi stabileste directii de actiune. Insa este greu sa compari ceea ce este acelasi lucru - o idee. Drept urmare pentru a intelege actiunile ideii este util sa-i "vedem' , percepem, constatam actiunile , precum si consecintele asupra noastra insine.

Observand consumismul subtantial al individului se releva in primul rand "necunoasterea" a ceea ce individul consuma chiar daca pe etichete cuvintele scrise se straduiesc sa releve fara sa reuseasca.

Pentru a argumumenta am sa relev ceea ce explorarea diferenteleor a relevat oamenilor de stiinta si anume ca fiecare forma indiferent de nivelul sau de agregare poatra in sine si este expresia intregii istorii de la aparitia acelei forme pana la intalnirea cu noi . Este cunoscut exemplul formelor diferite ale fulgilor de nea; desi structura lor cristalina la formare  este aceeasi ,formele diferite releva mediile prin care au trecut si evenimentele cu care s-au intalnit pana ajung sub observatia noastra.

Cum am putea cunoaste sirul evenimentelor prin care au trecut alimentele pana la ingurgitarea lor? Este imposibil atunci cand altcineva le prepara. Bineinteles ca atunci cand cumparam alimente sunt frumos ambalate dar tocmai acest ambalaj ascunde conditiile in care animalele, plantetele, etc, au fost crescute, preparate, tratate sa reziste timpului degradarilor inerente ,etc. Mai mult chiar, asa cum zonele termice prin care trec fulgii de nea determina forma lor, la fel "zonele psihice" ale celor ce lucreaza pentru produsele cumparate influenteaza de asemenea forma si continutul lor psihic.

Se spune in acordul tuturor, ca mancarea facuta la mama acasa este cea mai buna. Evident dragostea cu care gateste mama pentru copii si familie in general nu poate fi imprumutata lucratorilor pentru salarii.

Sunt recunoscute standardele de sanatate a celor crescuti sau care traiesc in mediul rural traditional si dupa cutumele respective , la 'tara'. In sate disfunctiile psihologice erau foarte rare si vigoarea corpurilor cu mult peste medie. Caracteristica principala a traiului la tara este aceea ca oamenii isi pregatesc singuri mancarea dar mai ales ei sunt cei care cresteau animalele si cultivau plantele, isi pregateau uleiul sau celelalte ingrediente necesare. Am putea spune ca in mare parte acestia cunoasteau ce mancau chiar daca nu intotdeauna erau constienti de calitatea istorica a alimentelor preparate.

Acest mod de trai a fost denumit "modalitatea saraciei" In schimb modalitatile cumparaturii de-a gata a alimentelor care presupuneau bani sau poizitii dominante si servitori care sa le pregateasca si serveasca au fost considerate " modalitatile bogatiei" Nu mai stau sa relev cu ce dragoste lucrau servitorii pentru stapanii lor. In memoria neamului exista indicatia "nu manca mancarea sclavilor"
\
In constiinta neamului ceea ce inseamna astazi proprietate era considerat ca- iti apartine doar ce faci prin forte proprii- mancarea lucrata de sclavi era mancarea sclvilor si demnitatea de om liber impunea sa nu incalci  proprietatea fiecaruia.  Desigur ca nici nu existau norme de consum- ca astazi unde comerciantii iti sugereaza subliminal tot felul de nevoi si trebuinte ,..., "pentru o viata sanatoasa"- cand erau sanatosi.

 Situatia sanatatii este extrem de complexa si implica "locul"sanatos sau mediul natural nedegradat. Ne intrebam de ce cu toate eforturile evidente ale fiecaruia pentru a -si mentine sanatatea, alearga, merge la sala, manaca bio, iau medicamente pentru dimineata, pranz si seara, starea sanatatii se degradeaza. Mediul nesanatos, poluat chimic si psihologic, iese pana la urma victorios. Obsesia curateniei pana la sterilizare a avut consecinte cresterea rezistentei virusilor si sterilitatii cetatenilor.

"Saracia" e o stare a constiintei; nu lipsa resurselor financiare care conditioneaza existenta si ne face sa traim ca leii in custile apartamentelor, masinilor , curtilor pe care le parasim in vacante daca avem cu ce. Daca trasam imaginar un spatiu in care ne miscam vom determina prin distanta de acasa la locul de munca si marketuri, cusca fiecaruia cu inaltimea etajului la care se locuieste majoritar in orase. Nu este irationala dorinta fiecaruia de a evada si calatorii cat mai departe pentru ca leii in cusca isi pierd lumina din ochi si mor de tristete.


Evident ca sunt oameni care au acumulat mai mult decat pot folosi ei insisi si au raspunderea celor implicati de ei in activitatile acumulative si consumism. Unii sunt bogati in constiinta lor si sunt foarte atenti cu proprietatile, cu redistribuirile rezultatelor muncii, atenti la  ce cui apartine prin drept natural, divin. Altii habar nu au de raspunderea lor pentru neonorarea careia vor plati foarte scump, sunt saraci, niciodata nu au indeajuns .  Nu inteleg nimic din viata si au impresia ca doar comoditatea si bunul plac, distractia arogantei  este sensul existentei lor

Saracia ca si cuvant este fara inteles raportat la cantitati; Nimeni nu are nimic si nimeni nu are totul. Este un "grad" pe scara  lui a avea asemenea gradelor temperaturii pe scara termometrelor. Cantitatea acumularii se masora in grade de saracie , acelasi lucru sub diferite grade de intesitate. Insa isi releva esenta prin consecintele comportamtelor celor 'bogati" si reflexia psihologica a bogatiei lor ca lipsa grade de libertate a miscarii constiintei.

Ca urmare saracia este un reper al nivelului contiintei, indiferent de ce ai sau nu ai. Cand acest reper functioneaza , abia atunci putem vorbi de semnificatia bogatiei constiintei umane. Unii afirma ca singurele clasificari intre oameni care ar justifica o organizare ierarhica ar fi dupa nivelul lor de constiinta conform  carora "o oiae nu poate conduce oile".Cum aceasta diferentiere nu exista in societate, s-a instrumentat ierarhia dupa nivelul de pregatire si formare-programare utilitarista si prin dogmatica religioasa a pacatului original. Astazi toti suntem oi condusi prin latul banilor din necunoscut dar dupa cum suntem condusi  acel 'necunoscut' esta demonic , tiranic. ca urmare suntem constransi sa ne asumam fiecare autoconducerea si pentru asta sa punem in functiune " busola morala" din inima fiecaruia al carui mesaj tacut  il traduc sub forma

"Evita ca proiectele, exigentele, viziunile, gandirea, sugestiile si superstitiile, ordinile  altora sa-ti conduca existenta"

Nu este posibil decat atunci cand fiecare isi creeaza tinta si drumul pe care paseste .( este foarte greu). Cine fuge de greu va  intampina imposibilul . Simplu este sa percepi intentia intentiei originale, primordiale (este imposibil) Cine nu   fuge de imposibil va intalni posibilitatile sale.

A treia varianta este sa compilezi si adaptezi propriul drum; insa nu tine mult ce edifici astfel. Visele nu ne apartin cand suntem visul cel dintai.

Spuneam ca omul reflecta lumea dar lumea nu reflecta omul -sistemul risipirii bogatiei vietii
 Omul in Dumnezeu traieste si Dumnezeu in el se reflecta Este reflectat In omul care traieste in Dumnezeu, se reflecta (in-sine) Dumnezeu, tatal unicului fiu. Ce inseamna asta,  numai fiecare poate da raspunsul. Nu conteaza raspunsul ci cand se hotareste sa-l dea. Raspunsul nu incape in capacitatile de stocare  ale memoriei cunoscute, instrumentate digital, sau altfel . Ii este necesara  eternitatea/ imensitatii   sa se desfasoare. Si ca sa nu ne demobilizam, eternitatea este condesarea imensitatii timpului in "acum" si imensitatea condensarea spatiul in" aici". Cuvantul sta la temelia existentei desi e gol . Reflectarea cuvantului in spiritul uman al vietii il umple cu asentinemt. "Verbul"  A Fi  este acord universal fara opozitie.

Atunci cand facem proiecte de viata, alegem doar acordurile fara opozitie in inima noastra -cand nu le confudam cu ideile din cap ca receptor de infoenergii din exterior. Am auzit de multe ori " sa ne ascultam inima " si pare stupid cand auzim doar capul. Insa impulsul inimii exista si poate fi tradus in cuvinte daca nu este deja . Vine intotdeauna de jos in sus, dinspre inima spre cap  El este indicatia " busolei  morale" a fiecaruia . Daca nu-l auziti/simtiti nu inseamna ca nu exista, sau ca v-a parasit- desi sentimentul ca m-a parasit a fost cea mai intensa durere, mai intensa decat amintirea anilor trecuti fara sa fim indragostiti care mi-au parut infioratori.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu