24 septembrie 2018

diferitul asemanator

Si evident, asemanatorul diferit.
Cine confunda asemanatorul cu diferitul si diferitul cu asemanatorul confunda totul, este in confuzie. Consecintele debusolarii sunt evitate prin exacerbarea credintei pe post de busola psihologica. Credinta pare a fi ceva diferit de stiinta sau cunoasterea ratiunii si cand se intampla asta vom fi dezamagiti de propriile credinte.

Credinta si stiinta par a fi diferite,  insa la o atenta explorare, cred ceea ce nu cunosc inca, iar ca surogat pentru cunoastere, credinta  tot cunoastere este, o cunoastere surogat pe care ratiunea mai devreme sau mai tarziu o demasca relevand-o asa cum este. Credinta ajunge o superstitie si nebunie cand ratiunea nu o certifica, este o consideratie exterioara faptului real. Cred ceea ce nu cunosc inca ca individ,  cunoastere careia ratiunea prin consecintele ei ii releva natura utilitatii sau inutilitatii in evidenta armonie a intregului universal. Ordinea este utilitate functionala iar credintele/cunoasteri irationale produc dezordine, inutilitate. Daca sondam credintele individului observam ca marea majoritate cred despre ei insisi ca sunt conditionati de nevoi si exigente pe care se straduiesc sa le rezolve fara sa reuseasca si de aici simtamantul nedemnitatii, inutilitatii si insuficientei efortului propriu, sau fatalitatii, simtaminte care-i consuma si omoara prin autoabandon. In aceasta stare , recunoscuta sau nu, individul invoca ajutoul unei forte superioare lui, misterioase, capabila de miracole. Stiinta unuia este miracol pentru ignorantul ei. Prin generalizarea stiintei miracolul dispare? Evident ca nu, i se relva sublimul dinamicii sale in care suntem parte, miracolul fluiditatii.
In confuzie consideram opusul diferit si cand ne confruntam cu o situatie credem ca inversul sau opusul situatiei este solutia la probleme. Speranta se naste din opusul sau disperararea , nu pot fi deci diferite, ci doar forme psihologice diferite ale aceleiasi stari sau nivel energetic al constientei respective. Starea nu se schimba si ne miscam in ea linear de la un capat la celalalt ca un leu in cusca (amplitudinile miscarii). Noi dorim sa ne schimbam "starile" cand nu ne dau satisfactie si nu reusim. "Starea" este un"loc", o bucla /rutina comportamentala, atitudinea relationala. Cum sa-ti schimbi "starea"( situatia corporala, psihologica, pozitia sociala, etc) sperand ca se va schimba in timp ce manipulezi aceeasi rutina in gandire, relatii si comportament? Chiar daca te muti fizic in alt loc , starea nu se schimba, doar contextele si ambalajele ei.

Confuzia asemnantorului cu diferitul ne mentine intr-o bucla de forme diferite ale  aceleasi stari individuale colectivizate. Colectivul si individul  sunt asemnea desi par diferiti. Justificarea incapacitatii individuale cu blocajul colectivitatilor este manifestarea aceleiasi confuzii. Conflictul diferentelor asemenea este miscarea confuziei. Ne certam cu cineva doar pentru ca este asemenea noua (respingerea magnetica a polilor asemenea, masculilor alfa, etc). Cand il credem sau consideram diferit, necunoscut,  suntem capabili de cele mai subtile farmece si induiosatoare , delicate tandreturi. Asta nu inseamna ca daca confuzia asemanatorului cu diferitul si diferitului cu asemanatorul produce conflict relational nu exista diferit si asemanator. Mai degraba as spune ca asemanatorul nu inseamna la fel, identic, ci se recunoaste in diferit; sunt asemenea cu diferitul.

Multi vorbesc despre diferite corpuri umane, astrale, etc, si le consideram diferite cand sunt exact cele care se recunosc in deformarile, degradarile corpului fizic produse de aceste distinctii de superior si inferior  cu care  ne identificam , confuzia asemanatorului cu diferitul. Omul are un singur corp cu foarte multe valente, posibilitati de exprimare si miscari diferite, diferite "motoare"; insa toate intr-o desavarsita colaborare tacuta.  Aparentele diferentelor dintre complexul simtamintelor, gandire si comportament fizic  efectiv , sau senzatie, sentiment si asentiment(simtamant) sunt firesti ca manifestari; sunt forte diferite in conlucrare cocreativa sau in  razboi cand doresc sa se distinga si separe, dorinta care conduce la geradarea lor( epuizarea energiilor respective- risipirea)

Confuzia din discutie are multe fatete diferite cand ne aflam in ea. Comportamentul confuziei este justificat si manipulat in multe directii si avem impresia ca asa este "adevarul". Experienta confirma ideea si ideea experienta. Din acest paradox nu poti scapa ci doar abandona experimentarea lui Nu exista definitiv, sfarsit, ci doar tranbsformari, modelam eternul in care traim doar pentru ca este fluid si fara opozitie la dorintele noastre. Toate dorintele sunt implinite acum si pentru totdeauna in memoria eternului, stare invaluita in meandrele constientelor hipnotice.

Un alt aspect al confuziei din discutie este acela in care confundam ideea/imagine/vedere si manifestarea ei ca doua aspecte diferite si facem de doua ori acelasi lucru, percepem si remodelam perceptia diminuand-o. Vindecarea spirituala prin cuvant exprimat in constiinta magiei lui releva cuvantul/gand/idee ca fapt implinit odata exprimat fara nevoia de al face din nou folosind munca si surogate exterioare faptului din constiinta vie. Ca ajutor se spune metaforic ca "Omul cere si Dumnezeu implineste"; nu este necesar ca ceea ce cere a fi exprimat si exprima prin cuvantul sau rosti sa fie facut de om dubland inutil faptu real din constiinta existentei sale.  Asta nu cunoastem si de aceea se invoca credinta, dar o credinta pe care evidentele  si ratiunea lor o certifica in claritatea perceptieri inteligente.

Folositor este ceea ce explorati fiecare in perceptia proprie (cunoasteti cele ce se vad ...) si roadele culese personal, altfel, vom ajunge sa nu mai discernem, ne abandonam presupunerilor, premeditarilor si suspiciunilor fara sfarsit, dinainteascultarile si racheti mentali ai rutinelor, fara repere abandonati credintelor habotice nascute din teama de necunoscut sau viata si vinovatie sau falsa responsabilitate .

In propria experienta este asemanator ceea ce este complet diferit si reciproca e valabila..




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu