02 aprilie 2019

lucian stratan

Este un om care a scris o carte " pentru poporul roman" Voi posta autoprezentarea sa din cuvantul de inceput si extrase din capitolele cartii pentru a-mi aduce contributia la impartasirea viziunii si solutiilor sale de un bun simt impecabil, pentru a va starni  curiozitatea si explorarea.
Gandeam ca ar fi momentul unor abordari concluzive legate de sensul si mesajul blogului de fata si iata ca le-am gasit gata scrise. O astfel de abordare excede "mottoul blogului"  care implica respectul libertatii fiecaruia in a cauta solutii in luptele individuale pe care le poarta  si ma bucur ca am primit cartea unui om implicat in activitatile societatii, implicare si fapte care-l indreptatesc la orice comentarii si consideratii.

Cartea este denumita "Sfarsitul societatii industriale si inceputurile noii Umanitati", 3 volume

Volumul 1 " Pregatiti-va de criza"

Ed. "Gr. T. Popa,  U.M.F. Iasi 2018

                                         Cuvant inainte

   "Aceasta lucrare este dedicata poporului roman in exclusivitate
Lumea pe care o cunoastem, cea cu care suntem obisnuiti,  se schimba cu o viteza ... tot mai mare. Si nimeni nu are inca o idee clara, o imagine completa, despre cum va deveni aceasta lume in doar zeci de ani.
.................................................................................................................................................................
Aceste transformari nu sunt bruste, evidente sau extrem de distructive ca si un razboi mondial, o pandemie, o furtuna solara, sau deregleri climatice grave (desi riscul exista...). Schimbari, evolutii firesti au existat mereu in istorie, ele sunt ceva natural dar, incepand cu anii '80 acestea au cunoscut un ritm tot mai accelerat. Insa, cu toate ca ele evolueaza cu o viteza tot mai mare, sunt greu perceptibile atata timp cat nu exista accidente istorice vizibile. Avantajul acestui fenomen este ca, odata constienti, avem timp sa ne adaptam schimbarii. Dezavantajul este ca, datorita linearitatii lor , ele sunt atat de subtile, incat majoritatea abia le distinge. Iar lipsa adaptarii si evolutiei insemana, pur si simplu, excluderea din jocul vietii.
...................................................................................................................................................................
Lumea in sine va merge imperturbabil in directia ei, dar fiecare dintre noi reprezinta o microlume asupra careia avem control complet. Nu vom schimba noi destinul Umanitatii dar nici nu trebuie sa ne bazam doar pe sprijin sau sustinere din exterior.
E usor sa critici politicienii, bancherii sau primaria, dar nici nu vom merge mai departe. Supravietuirea depinde de gasirea de metode noi, alternative individuale, altele decat solutiile clasice, general acceptate de toti pana acum. Totul, de la bani, religie, medicina, agricultura, organizare sociala, sanatate si bunastare personala, va trebui revizuit si adaptat, iar si iar, fiecare in microcosmosul sau, pana cand lumea va intra din nou pe fagasul normal, stabil si armonios.
...................................................................................................................................................................Avem sansa nemaipomenita de a nu fi doar martorii, dar si actorii acestor schimbari majore pentru Umanitate. Ori asta este absolut minunat!
...................................................................................................................................................................Un om poate evolua doar daca este liber. Ca si cetatean urmezi turma. Iar acum, turma merge catre prapastie. Un om liber este treaz, constient. Ori asta nu vine de la sine, implica un stil de viata, un mod de gandire, o anumita viziune si credinta.
  Iata ce doresc sa prezint in aceste volume : cum sa nu fiti oi duse la abator, cum sa fiti stapani pe propriul destin, pe propria viata, pe dragostea, bunastarea si integritatea voastra.
.................................................................................................................................................................
Locuiesc in Caraibe, sunt chirurg intr-un spital universitar francez si am o viata confortabila ce imi permite sa nu scriu pentru faima, bani, imagine sau alte orgolii. Sunt la peste 10 000 de km. de  Romania, plecat de peste 16 ani din tara. Nu caut sa impresionez pe nimeni, scriu doar pentru ca imi pasa. Si pentru ca am primit o educatie si o cunoastere ce trebuie sa dau mai departe.

                                Introducere pentru primul volum
                                  finante, economie, politica.
                                                                                                "Ceea ce omida numeste sfarsitul lumii,
                                                                                                 adevaratul maestru numeste fluture"
                                                                                                            Richard Bach
Bunastarea si prosperitatea Umanitatii poate fi comparata cu sanatatea corpului uman.
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................   Cum putem asigura sanatatea si prosperitatea civilizatiei umane? Ca si in comparatia cu sanatatea corpului uman, bunastarea este un echilibru delicat, foarte fin reglat, intre finante, economie si politica. Ele asigura macrosistemul in care omul poate prospera, sau dimpotriva, il poate distruge. Nu incerc sa tin cursuri de economie sau de istoria finantelor, nici nu sugerez solutii la dezechilibrele actuale, doresc doar sa constientizati ca societatea industriala actuala, bazata pe petrol si crestere economica nelimitata, este foarte instabila, bolnava, ba chiar muribunda.
Un raport FMI spune ca "economia mondiala actuala este ca si Titanicul  care accelereaza inainte de impact" Iar Joseph Stiglitz, laureat Nobel pentru economie, completeaza: " masurile luate sunt doar mutarea fotoliilor pe puntea Titanicului" Societatea industriala de tip occidental va disparea mai devreme sau mai tarziu, la fel cum toate imperiile s-au stins, dar nimeni nu poate sti exact cand si cum. Poate fi o moarte subita si spectaculara, in cateva saptamani,  in urma unei crize financiare incontrolabile sau, o agonie lenta, intr-un joc nebun inflatie/deflatie , (Japonia il traieste deja de aproape 30 de ani), in care toate fortele de reglaj se epuizeaza pana la dizolvarea lor treptata.
   Uitati cresterea economica, uitati modelul social cu casa/masina/serviciu pentru fiecare, uitati democratia si asistenta sociala pentru toti,  modelul occidental care a mers din plin intre anii  '50 si  '80 este pe cale sa dispara.  Greu de inteles, dar si mai greu de trait.
...................................................................................................................................................................  Mai intai de toate, trebuie sa invatam sa fim cat mai autonomi, cat mai independenti cu putinta. Mai toti depindem de salariu, de o pensie, de un ajutor social. Cu alte cuvinte mai toti depindem de stat. Insa cand sistemul va face bum, fara o pregatire prealabila, constienta, strategica, lucida, multi vor face bum deasemenea.
  Libertatea si securitatea materiala incep, in cazul fiecaruia,  prin a deveni puternic la nivel mental, fizic, dar si spiritual.  Cunoasterea elibereaza , credinta intareste. Nu este loc de frica sau regrete.
...................................................................................................................................................................
   De aceea este absolut  necesar, pentru fiecare dintre noi, creerea unei autonomii  materiale, reducerea dependentei fata  de sistemul de stat, de cel bancar si cel al unei economii globalizate si dezumanizate, favorizarea anumitor investitii, plasamente si formatii personale, sau profesionale.


                                cap.I  Finantele
                                                            "Nu exista dezastru care sa nu se poata transforma intr-o                                                                                                                                                      binecuvantare,
                                                              Si nici binecuvantare care sa nu se poata transforma in                                                                                                                                                                  dezastru"
                                                                                                 Richard Bach

                                1. Banii, reguli de utilizare
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................".


Cred ca este stranita curiozitatea si poate  voi continua sa postez fragmnete din carte pe fiecare cap.



2 comentarii: