01 iulie 2013

povestea muntelui (4)

 Dupa ce Io-N rememora povestea familiei sale,  un imbold de neoprit se nascu in inima lui, imboldul arzator al aventurii  cel astepta dincolo de limita copacilor.
O incredere netarmurita il impingea acolo. Atunci auzi vocea bunicului Al-Ro care-l chema la el.
-         Nepoate, incepu acesta, stiu ca nu pot opri elanul inimii tale si nici nu doresc asta. Dar pentru acest moment inainte de a purcede la drum, am ceva sa-ti dau . Cu multe cicluri in urma s-a petrecut un eveniment pe care pana astazi ti l-am ascuns. Am primit pentru tine o scrisoare. O scisoare adusa de un viguros si mai putin intunecat care a ajuns la noi si care a ramas cu noi.
-         O scrisoare! Ce este aceea?
-         Este un mesaj pe care cineva nu il poate transmite direct si il transmite prin inermediari sub forma unor simboluri numite litere si este specifica civilizatiei vailor intunecate. Noi comunicam direct indifferent de distanta dintre noi si acest mijlocitor nu ne este necesar, ca urmare nu-l cunoastem.  Dar dincolo de tinutul norilor si limitei copacilor comunicarea directa este intrerupta de toxicitatea tinuturilor respective. Cei din civilizatia vailor intunecate au inventat acest mijlocitor pentru a putea comunica la distanta intre ei.
-         Asta insemna ca scrisoarea vine de dincolo?
-         Da!
-         De la cine?
-         De la tatal si mama ta!
-         Ohh!
-         Iat-o!
Io-N se trezi in mana cu ceva miraculous; privi cu uimire si nerabdare acel ciudat obiect plan,  alb si fragil pe care erau desenate tot felul de figuri filigramice.
-         Unde e mesajul ?
-         Asta e mesajul!
-         Cum  il pot descifra?
-         Mai intai trebuie intelese simbolurile desenate. Mi-am petrecut cateva cicluri ca sa le descifrez  si cu ajutorul calatorilor stelari in final am reusit.  Acum pot sa te invat si pe tine ca sa poti auzi mesajul parintilor tai.
-         Hai, repede invata-ma!
-         Ehei! Nu-i chiar asa de usor! In fiecare zi vom purcede la descifrarea impreuna a fiecarui symbol. Din ele sunt formate cuvinte si propozitii de descifrat associate sunetelor vocale pe care le folosim direct. Din propozitii si fraze sunt alcatuite imagini asemenea viziunilor pe care le folosim direct. Este greoie  si lenta comunicarea , mai poate introduce erori prin gresita intelegere a semnelor,  poate sa ne conduca la falsuri informationale prin interpretarea lor gresita. De aceea nepoate, inainte de a porni la drumul tau cred ca-ti este folositor sa stapanesti acest mechanism greoi de comunicare; ca sa nu  mai vorbim de importanta mesajului trimis de  parintii tai!
Io-N nu se mai putea linisti de agitatia care l-a cupris si nerabdarea de a descifra mesajul parintilor sai. Stupoarea noutatilor aflate nu-l lasase sa mediteze la ceva mult mai interesant, Parintii sai pe care-i crezuse disparuti fara urme ca majoritatea celor ce au trecut de limita copacilor, reusisera sa comunice de dincolo si secretele ascunse ale vailor intunecate puteau fi in sfarsit deslusite. O mare nerabdare si fierbere-l cuprinse. Aparitia neasteptata a parintilor sai pe care nu reusise sa-i cunoasca bine in scurta vreme pe care o petrecusera impreuna si carea-l lasase sub protectia bunicului ii producea trairi de intensitati nebanuite si necunoscute pana atunci. Ardea interior cu o intensitate nemaintalnita si care-i producea o stralucire incantatoare si de nesuportat privitorului. O intrebare nepusa inca stralucirea ii releva. “ De ce el nu poarta numele familiei Ro. Toti inaintasii sai aveau asociat prenumelui acest nume ; numai el nu!
Toate aceste consideratii se desfasurara cu mare viteza in mintea sa si apparent fara legatura cu conversatia anterioara, puse bunicului intrebarea.
    -Nepoate, este secretul parintilor tai pe care nu mi l-au dezvaluit nici mie. L-am aflat si eu dupa descifrarea scrisorii lor adresate tie. Cred ca este mai bine sa-l afli  descifrand scrisoarea singur.

Cele spuse ii crescu la dimensiuni nemasurabile nerabdarea. Dar lectiile exploratorilor stelari ai civilizatiei piscului actionau nestiute si  echilibra energiile sale pe o noua treapta de ordine si armonie. Un calm necunoscut pana atunci il cuprinse. Fara nici o presiune, intr-o incredibila intesitate si liniste, ceru bunicului sa stabileasca mijloacele si timpii invataturii sale.

Un comentariu: