29 noiembrie 2010

presupunere

Sa presupunem ca tot ce ne inconjara dispare, inclusiv propriul corp. Ce percepi in acesasta situatie?

63 de comentarii:

  1. Ma bucura intrebarea !

    Cand eram mic, ma intrebam ce este sunetul, am inteles ca sunetul porneste ca unda si cand se loveste de ceva vibreaza. Si ma gandeam ca exista sunet doar acolo unde

    exista ceva de care sa se loveasca unda.. ca mai apoi sa vibreze. Si m-am gandit ca trupul nostru este cel care vibreaza in prima faza producand sunete, la fel si

    mediul exterior. Si atunci mi-am pus aceeasi intrebare.. cum ar fi daca nu as avea trup si nici mediul inconjurator nu ar exista.. as mai putea EU scoate un sunet ? Ar

    mai exista sunet in Univers nefiind materie care sa vibreze si sa produca sunetul ? La fel se poate spune si cu celelate simturi..

    Si totusi... imi auzeam vocea gandului.. ma percepeam prin gand ca exist.
    Apropo: fratele meu este surd, de la varsta de un an. Acum are 34 de ani, si el nu percepe lumea decat prin imagini, fara sunete. El gandeste in imagini.

    Deci, as percepe propria existenta si probabil as cauta primul reper de care sa ma agat si cu care sa ma identific, pana cand m-as calma spunandu-mi, hei, tu nu percepi ca nu e nevoie de nimic altceva ca sa existi,.. chill out ! Doar fii ! :) Dar, cred ca acesta ar fi perceptia absolutului, sau o alta dimensiune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar disparea tot ce am fi vazut pana in acest moment, presupun ca ar fi ca reintoarcerea la sursa de unde provine Totul...adica din Lumina , adica Dumnezeu . Ceea ce cred ca ar fi reamintirea intregului adevar divin, s-au starea Unicului . Cred ca e aceelasi lucru cu moartea fizica ,ceva sublim in care poti sa retraiesti experienta de dinaintea inceperii trairii intr-un corp fizic ....uh.... FlacaraDivina cu infinite alegeri.

    http://24.media.tumblr.com/tumblr_lclyf8WI0U1qan88jo1_500.jpg

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai ar fi o chestiune, avand in vedere ca nu mai am ochi sa vad, iar perceptia mea asupra luminii si intunericului (lipsa luminii) se datoreaza mediului inconjurator, nu stiu daca ar mai exista perceptia vre-unui volum, sau efectiv LUMINA.. oricum, este un exercitiu de imaginatie GROZAV !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragi prieteni, puneti-va in situatia respectiva si spuneti ce percepeti; NU cum interpretati perceptia respectiva presupunand ce percepeti. Pre-supunere este supunerea (p0zitionare dinainte) infata a ceea ce percepeti care va filtreza dinainte perceptia limitand-o. Va rog sa raspunde-ti inainte de a citi celelalte raspunsuri, le cititi dupa ce dati propriul raspuns. Spontaneitatea fara prelucrare a raspunsului il face lucrativ, util.Curaj, nu dam note raspunsurilor nu suntem la scoala si nici nu stabilim ierarhii ale valabilitatii lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Nu este un joc al imaginatiei, ci al perceptiei. Intrebarea se refera la perceptie; presupunerea creeaza contextul ei. Ce percepem in acel context?

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca n-ar mai fi nimic, nici macar propriul corp, totul ar fi spatiu, atemporal, liniste.
    In acest nimic doar as privi.
    Necunoscutul devine cunoscut, cunoscutul devine necunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragi prieteni,raspunsul punctual este un cuvant! Daca ne jucam ca si copiii care cauta ceva raspunsul meu este: "călduţ". Va rog, nu explicati ce percepeti, doar numiţi. Conceptele ca spatiu si timpul, cunoascut-necunoscutul, gandire, etc, nu sunt perceptii, ci concepţii. Voi aproape ati dat raspunsul perceptiei cu totii, dar nu l-ati distins clar de raspunsurile dinainte-ascultarilor care explica ceea ce este, ascunzându-l fata de atentie.. Noi denumind, putem "lucra" apoi, cu ceea ce am denumit. Actiunea este de "a distinge", in nici un caz de a exclude sau separa. Curaj!Cu cât raspunsul este mai spontan si concis, cu atat mai dinamica este explorarea. Sfera este un concept reprezentat de un punct, denumit centrul ei. Mai intâi este sfera apoi reprezentarea ei. Puteti da mai multe raspunsuri daca cel anterior nu va mai satisface, dar toate punctuale, concise, unice. Increderea in tine este increderea in propria perceptie, explicarea perceptiei denotâ neincredere in noi insine. "Stiu" pentru ca am fost "acolo"! Nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut prietenii din Romania, Marea Britanie, Luxemburg, Franta, Arabia Saudita si Statele Unite, Gracia si Moldova, care ne viziteaza in acest moment. "Cunoasterea ne consuma, explorarea ne da energie", recunoasteti asta?! Rolul meu este sa va confirm perceptia nu cunoasterea, sa starnesc explorare nu invatare, sa mergeti nu sa urmati, sa traiti nu sa deveniti! Va iau toate justificarile ca sa percepeti propria inocenta creatoare. Ce faceti cu ea este alta poveste, povestea libertatii voastre pe care o scrieti din libertate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu-mi aduc aminte cand am fost "acolo"; dar mi se pare logic ca din moment ce percep ca totul a disparut, eu (sursa perceptiei) inca sunt.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai exact, percep Gandul.

    RăspundețiȘtergere
  11. 1-te duci acolo, percepi acolo si numesti ce percepi
    2-perceptia nu este o abordare personala, intrebarea se refera la ce percepem, nu "cum" ne percepem
    3-"acolo" au disparut si gandurile, nu mai exista ceva cunoscut
    -ajutor: "a percepe" nu inseamna "a gandi". Dupa ce percepem (vaz, auz,simt,miros, etc.)exprimam lingvistic aproximativ, adica povestim, ce am vazut, auzit, etc, acolo.
    Curaj! nu păţiţi nimic acolo!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ne spui si cum ajungem acolo? Eu alta cale in afara de imaginatie nu cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Mari, am observat ca fiecare are metoda proprie; Oly a ajuns foarte aproape prin ratiune, altcineva prin intuitie, iar tu prin imaginatie. Nu conteaza cum, ci sa ajungi "acolo", sa privesti "acolo". Eu va confirm ca a-ti ajuns pentru ca am fost de foarte multe ori "acolo" ( nu ignorati ghilimelele) si ma pot duce spontan fara metoda. Orice metoda este buna dar nu uitati ca este individuala, adica numai a ta, chiar daca toate metodele au la baza ceva universal. Important este sa recunosti metoda ta , o ai nu trebuie sa o gasesti sau cauti, fii sigura de asta, altfel nu ai exista acum si aici exact asa cum existi. Cu drag (si respect pentru curajul tau), mai avem putin pana la incredere.

    RăspundețiȘtergere
  14. P.S. Nu conteza cu ce mijloc de transport ajungi intr-un oras, dar ca sa vezi orasul trebuie sa te dai jos din mijlocul de transport. Adica, Oly din ratiune, Gyl si Adree din intuitie, Cristi din cunostere si tu din imaginatie. Ha! Ha!

    RăspundețiȘtergere
  15. A-ti abandonat explorarea? Fara sa facem aceasta distinctie intre cunoastere (trecut) si perceptie (actual), chiar daca perceptia se comunica in cuvinte, nu putem merge mai departe fara sa o luam intr-o directie gresita, sau altfel spus fara sa urmam in loc sa pasim, caz in care nu mai este explorare ci carare batatorita.Daca nu reusiti, continuati sa puneti intrebari suplimentare. Daca ati abandonat explorarea va rog sa ma anuntati. Nu fac pe desteptul, dar nici nu pot ignora integritatea explorarii pentru ca este greu.Stiu ce greu este de aceea va respect fara a judeca sau face vreun fel de deprecieri sau aprecieri ale raspunsurilor.Toate raspunsurile sunt necesare la fel ca treptele unei scari. Nu va opriti pe o treapta doar pentru ca nu este ultima. Astept cu rabdare raspunsuri punctuale sau intrebari clarificatoare.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am abandonat, dar nici nu am alt raspuns. Nu stiu cum sa ajung "acolo", nici macar nu stiu ce sa intreb. Te rog, numai, sa nu ma lasi in urma.

    RăspundețiȘtergere
  17. O.K.-intrebari ajutatoare:
    In varianta disparitiei a tot ce ne inconjoara, inclusiv a propriului corp,
    1- ce vedem?
    2- ce auzim?
    3- ce simtim?
    4- etc.?

    RăspundețiȘtergere
  18. P.S. Pentru Pnkfairy raspunsul este "fierbinte".Exprimarea "totul" nu este o reprezentare a perceptiei ci o apreciere (o interpretare)a ceea ce percepem, sau o "stampila" a cunoasterii pusa perceptiei. Ideea de distinctie se refera la a distinge intre a exprima punctual (cuvant relevant pentru toti oamenii, deci care nu necesita interpretare sau explicatii suplimentare, este cunoasterea tuturor, toti stiu ce este aia), si exprimarea conceptualizata care intotdeauna necesita explicarea conceptului, sau genereaza reactii de genul "ce vrei sa spui?". Suntem aserviti mental exprimarii conceptualizate, ceea ce ne face sa nu distingem exprimarea perceptiei asa cum este pe intelesul tuturor. "secretul (conceptualizarea ascunde un ceva, un secret pe care il cunosti doar tu) este pretul pe care-l platim sa fim importanti in societate" si evident este necesar in societatea indifenrei fata de fiinta umana asa cum este ea. Dar in om si intre oameni este o greutate, o povara inutila pe care o caram fara sa fie nevoie. Locul "poverii secretului" este societatea indiferentei.Imi cer iertare pentru excesul de explicatii, nu este izvorat din premeditarea vreunei ierarhii ci din dragostea de claritate. (observati ca exprimarea (explicatiile) formal sunt aceleasi, fie din importanta de sine si preconceptia superioritatii proprii, fie din dragostea de claritate, Sursa este continutul exprimarea ambalajul. In acelasi ambalaj atragator putem gasi continuturi diferite, dar relevant este continutul care nu se vede imediat dar care poate fi "vazut" sau "distins" prin ambalaj.

    RăspundețiȘtergere
  19. Unitatea, in care se insumeaza toate perceptiile ca una singura, intreaga, completa. Un singur punct care se multiplica intr-un camp imens de puncte. Mutarea sau deplasarea oricaruia din aceste puncte afecteaza pozitia tuturor punctelor. Rezulta ca, daca totul dispare, inclusiv propriul corp, ramane doar constiinta punctului, care anima intregul ansamblu si este animata de intregul ansamblu.

    RăspundețiȘtergere
  20. Vedem lumina, auzim muzica, simtim Iubirea, traim libertatea.

    RăspundețiȘtergere
  21. percep vid

    GyL

    p.s. Nu am gasit alt cuvant.

    RăspundețiȘtergere
  22. "Foarte fierbinte" Gyl. "vid" este exprimarea cunoasterii sintetica a perceptiei. Cum vezi, cum auzi, cum simti, ceea ce ai numit vid?

    RăspundețiȘtergere
  23. "Foarte fierbinte" Mari. Cum vezi, cum auyi, cum simti ceea ce ai numit "nimic"

    RăspundețiȘtergere
  24. Pai, nu mai vad, nu mai aud, nu mai simt, deci: nu mai percep. Sau, cel putin, nu asa cum inteleg acum sa vad, sa aud, sa simt. Se intelege ceva?

    RăspundețiȘtergere
  25. Cand nu mai vezi(asa cum intelegi acum sa vezi ,ce vezi?

    RăspundețiȘtergere
  26. Fara CREIER, (aparatul "decodor"al impulsurilor electrice (radiatiei) date de mediul inconjurator),
    1- ce vedem? - nimic
    2- ce auzim? - nimic
    3- ce mirosim? - nimic
    4- ce simtim? - nimic

    - toate aceste 4 sunt perceptii nascute in urma impulsurilor electrice traduse de creier ca fiind simturi.
    Nu vedem, nu auzim, nu simtim ci doar percepem (ceea ce am fost programati)


    (o paranteza)
    Cineva m-a intrebat odata, de ce simtim durere trupeasca? Am raspuns, ca habar nu am. Si totusi dupa cateva secunde un gand imi dicta: fara durere, nu ai putea sa te percepi. Iti percepi trupul in

    acest mediu in diferite intensitati de durere (schimb de energii). Simplul fapt ca pasesti pe pamant te face sa simti o "durere infima" intre talpa pantofului si pamant. O simpla mangaiere pe obraz

    este o "durere infima" (perceptia atingerii), la fel cum o palma data peste obraz este o durere mai intensa. Deci simtim tactil datorita gravitatiei pamantului. In inponderabilitate, tot simtim

    "dureri", ceea ce ma duce la concluzia ca avem surse de gravitatie in trup (in celule), "gauri negre", asa cum a intuit si Nassim.



    5- ce gandim? - aici, cunoasterea stiintifica ar spune ca daca nu mai avem creier, nu mai percepem nici ganduri. Nici macar propria existenta. Percep ca nu ma mai percep, ca nu mai am decodor de

    proprie perceptie.

    RăspundețiȘtergere
  27. Si totusi, imi vine greu sa cred ca nu as mai percepe macar propria existenta (eu sunt), cu amintiri sau fara.

    Totusi daca as avea amintiri, inseamna ca imi va "lipsi" trupul si propria experienta in trup :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu ma percep, prin mediu, prin voi si cu voi, cei care reactionati la radiatia mea (fie ea atingere sau comunicare in scris sau sunete). Deduc ca cunoasterea exista doar acolo unde ea este reflectata.

    Eu ma cunosc (percep) pe mine prin VOI, va multumesc ca existati (TOTI si TOT).

    Fara mediul inconjurator , fara VOI, nu exista NIMIC

    RăspundețiȘtergere
  29. Ciao Stripy ( Oli ), parerea mea e atunci cand nu mai percepem, ne-am intors la ceea ce suntem; in acel moment simtim, dam si primim, nu mai e nevoie de perceptie pt ca nu mai interpretam; acumulam experienta, perceptia e o forma de acumulare; deci cand nu mai percepem am ajuns acolo unde trebuia; :-) ( sper ca parerea mea te satisface, si multumesc pt invitatia de a comenta aici )SALUTARI TUTUROR

    RăspundețiȘtergere
  30. te-am invitat sa explorezi alaturi de noi, nu este un test de satisfacere :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Ma percep doar pe mine, creator. Si daca totul dispare, creez doar armonie. Percep armonia.

    RăspundețiȘtergere
  32. vezi ce vezi atunci cand esti in intuneric bezna. Cum sa zic altfel? Vezi ca nu vezi.

    RăspundețiȘtergere
  33. GyL

    p.s. Am uitat sa semnez deasupra

    RăspundețiȘtergere
  34. zicea Einstein cand era elev, intunericul nu exista, intunericul este absenta luminii. Intunericul nu se poate masura, dar lumina da.

    Lumina.. e tot materie.. deci implicit mediul inconjurator.

    RăspundețiȘtergere
  35. Mai copii, este f.f. usor sa comunici ce percepi cand nu interpretezi ceea ce percepi. Comunicarea respectiva este pe intelesul tuturor. Cand percep un copac si comunic este pe intelesul tuturor nu mai este necesara nici o explicatie. Oly, cum vezi, auzi si simti ceea ce numesti "nimic"? Diana , bine ai venit in explorare; Gyl, raspunsul la intrebarea cum vezi ceea ce numesti "vid", l-ai dat, desi ai exprimat alambicat, cum ca, ai fi in intuneric, ca vezi ca nu vezi. Ai exprimat intepretarea perceptiei, nu perceptia. Mergi mai departe si raspunde la intrebarea cum auzi ceea ce numesti "vid"?

    RăspundețiȘtergere
  36. Reamintire: va rog recititi postarea anterioara presupunerii si onorati-va angajamentul si obiectivul. Nu avem targhet explicatia lumii, sinelui sau a lui Dumnezeu. Toate acestea va asigur ca NU AUNEVOIE de explicatiile noastre si daca le dam fara a fi cerute este ca si cum am baga cu de-a sila in gura unui copil o bomboana. Dragostea cu de-a sila este viol. Ne-am propus sa violam sinele sau lumea sau pe Dumnezeu? Suntem chiar?

    RăspundețiȘtergere
  37. si totusi acest nimic, nu il pot percepe ca pe nimic.. sau inexistent, e un spatiu (vid-ul), spatiul in care joaca "nimic-ul" si "tot-ul"

    Si acest spatiu imens si infinit pe langa ca este infinit mai este si etern :)

    Daca dispare TOT, percep liniste absoluta si singuratate.

    RăspundețiȘtergere
  38. Aud linistea, tacerea. Vad intunericul. Ce simt?
    Obs.:singuratate, nimic,inexistent, totul, spatiu, nu percep; sunt interpretari, concepte. Oly, esti foarte aproape de raspunsul clar la intrebarea "ce simt"; raspunde simplu fara explicatii, fara concepte. Cum simt ceea ce vad si ceea ce aud? Cum simt intunericul si tacerea?

    RăspundețiȘtergere
  39. Cuvantul "prezent-prezenta", e o abordare temporala si timpul este un concept

    RăspundețiȘtergere
  40. Oly, ai simtit si ai exprimat ce ai simtit, dar exprimarea ta era confuza, amestecata cu interpretarea perceptiei. Reciteste ce ai postat penultima data si clarifica, distinge intre ce ai perceput si interprtarea data.Retine calitatea perceptiei, elibereaz-o de concepte ca spatiul si timpul.

    RăspundețiȘtergere
  41. cum adica cum simt ceea ce vad si ceea ce aud? Cum adica cum simt intunericul si tacerea? E ceva ce nu inteleg. Vio, tu cum comunici cand percepi un copac?

    GyL

    RăspundețiȘtergere
  42. Da Mari, simtim profunzime fara fund ,nelimitare, imensitatea, infinitul tacerii si intunericului. Cu alte cuvinte ceea ce vedem si auzim este fara fund,imens, profunzimea perceptiei. Noi ne speriem de intunericul opac,fara profunzime care este o bariera de netrecut numai pentru ca ne lipseste profunzimea perceptiei.Profunzimea perceptiei este data de "simtire" nu de vedere sau auz. percepem un pahar care este informatie, cunoastere, dar nu simtim golul paharului care-l face functional. Golul paharului il face util nu forma sa. La fel simtirea face utila perceptia Lipsa formelor si oricarei miscari ne determina sa descoperim simtirea ca functionala. informatia nu este functionala decat in masura in care simtirea ei determina profunzimea ei ,cu alte cuvinte genereaza "golul,vidul" care o face utila. Un pahar fara gol, foarte frumos si din diamante nu este functional , doar estetic. Nu putem percepe fara profunzime(simtire) decat plan, opac,estetic. Tridimensionalitatea cunoascuta este opaca, limitativa in acelasi fel ca orice paravan, pentru ca este o tridimensionalitate prin proiectii realizata. Simtirea noastra este cea care de face functionali, utili.Dar astazi cine pune pret pe ce simte? Unde am pierdut bunul simt? valorizam informatia pentru ca poate fi acumulata satisfacand lacomia de mai mult. Simtirea nu poate fi acumulata , o ai sau nu o ai. Clarvazator insemna capacitatea ta de a transforma ceea ce simti in imagine si sunet, caz in care vezi si auzi cu tot coprpul, parca ai avea ochi si la spate si in palma, etc. Maestri artelor existentiale putea lupta si orbi pentru ca valorizau simtirea amplificand-o si atingind astfel utilitatea maxima in orice facea. Nu este nimic paranormal, altceva decat prostia si fudulia. Se recunoaste unanim ca femeile sunt mai pragmatice in societate si mai aproape de Dumnezeu, asta pentru ca valorizeaza mai mult decat barbatii ceea ce simt. Nu este unanim recunoscut bunul simt si delicatetea fara orgolii ale tuturor celor denumiti "maestrii"? SE INFUMURAU OARE ACESTIA CU CEEA CE CUNOSTEAU? Sau radiau impecabilitate in tot ce faceau?

    RăspundețiȘtergere
  43. nici o problema, sunt u-uri infinite Vio :D
    Inainte de a intelege ce ai scris, am simtit.

    Iti multumesc ptr invitatia in explorare.



    Vio, am si eu doua propuneri de explorare ptr constientizare.

    1. de ce ne salutam.
    2. cum ar fi viata fara sa ne vedem propria reflectare fizica (in oglinda). Pe scurt, daca nu ar exista oglinzi sau alte suprafete care sa reflecte.

    RăspundețiȘtergere
  44. P.S. "Simtirea" nu este o reactie emotionala la "ceva" pentru ca in cazul nostru nu aveam la "ce" sa reactionam cand nu ne-am mai speriat(reactie emotionala) de presupunere.

    RăspundețiȘtergere
  45. Oly, sunt convins ca ai simtit, dar nu ai valorizat. Esti exagerat de concentrat, de atasat de concepte.Al doilea aspect, nu conteaza ce exploram ci sa deprindem "a explora", care echivaleaza cu "a merge" cu "a trai", cu "a descoperii", cu "a da sens tu insuti existentei proprii", cu "a fi liber de idolatrie si umbrele trecutului", cu " a fi fara umbra, fara poveri" ,fara sa "transformi existenta proprie in obsesie". La intrebarile tale raspundeti singur explorand ce simti cand saluti sau cand nu ai nevoie de confirmarea propriei existente, de oglinzi. In unele filme era o proba a cautatorului, "camera oglizilor" pe care nu o putea trece decat daca spargea oglinzile. In cazul nostru, nu suntem obsedati de putere si suprematie in vreun domeniu, mergem mai departe si nu inseamna decat a le simti asa cum sunt ele si vom vedea prin ele, nu le vom mai "omora/sparge" Fara sa le spargem nu vom pierde constienta si atentia proprie. Ai obsevat comportamentul celor ce sparg oglinzile si incomensurabila lor indiferenta si aroganta in fata a tot ce exista?

    RăspundețiȘtergere
  46. P.S. Cand "ai simtit" ai vazut prin oglinzi.

    RăspundețiȘtergere
  47. Vio, tu de ce ne inviti sa raspundem la intrebarile propuse de tine ? daca stii deja raspunsul (propriul tau adevar)?

    RăspundețiȘtergere
  48. Adevarul nu este propriu si nici al meu. Privesti in oglinda ego-ului. Dar cu respect pentru cel ce priveste iti raspund ca tu insuti daca ai fost "acolo", oare nu poti transmite celor aproape de tine ce este al nostru, al tuturor? Adevarul a ceea ce este nu este relativ cu atat mai putin personal sau al cuiva. Cine vrea sa-l posede, il pierde. Abordarea circumstantelor, atitudinea revendicativa determina perceptia, iar daca abordarea este gresita, perceptia este deformata,Daca citesti ultima postare primesti daca poti primi si raspunsul explicit.Iti amintesc ca nu am dat buzna si am facut o invitatie fata de care tu insuti ti-ai declinat acordul. Respectul te poate ajuta mai mult in intelegere decat curiozitatea. Ce sens are sa fac declaratii spectaculoase despre mine insumi, ca atatia de pe internet sau t.v., interesati de autoritate si utilitate, daca nu ma recunosti simgur?

    RăspundețiȘtergere